ВРЦіРО і посли G7 обговорили релігійні переслідування під час війни

12 червня 2024 р.

Учора, 11 червня в Києві відбулася зустріч представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) та послів країн «Великої сімки» (G7). Це зібрання стало важливим майданчиком для обговорення критичних питань, що стосуються релігійної свободи, безпеки та прав людини в умовах війни.

Під час зустрічі, глави та уповноважені представники релігійних спільнот України представили для послів «Великої сімки» факти релігійних переслідувань, які чиняться на тимчасово окупованих територіях України російськими загарбниками. Вони розповіли про численні випадки руйнування церковних будівель (яких вже понад 500), а також розкрили проблему спроби росіян використати релігію як інструмент гібридної війни проти України. Ці дії РФ були охарактеризовані як злочини у релігійній сфері, що становлять серйозну загрозу для свободи віросповідання саме з боку окупантів.

Також під час обговорення, представники релігійних організацій розповіли про свою діяльність у контексті протидії російській агресії. Вони наголосили на важливій ролі, яку відіграють релігійні громади у духовній, гуманітарній та соціальній сферах. Зокрема, було підкреслено значення відносно нового, але ефективного капеланського служіння, яке забезпечує моральну і духовну підтримку  для військових і цивільних

Посли країн G7 висловили підтримку зусиллям церков послужити на благо України та . Вони також підкреслили важливість збереження основних прав і свобод людини в Україні, зокрема порушили питання призову для священнослужителів і свободи віросповідання в умовах воєнного стану. Учасники зустрічі зазначили, що існують певні проблемні питання, які потребують готовності до співпраці між конфесіями та владою. 

Діалоги роз'яснення іноземним партнерам реальної ситуації зі свободою віросповідання в Україні відіграє важливу роль на тлі російських фейків та інформаційної війни. Росія намагається представити українську владу як переслідувача релігійних людей, однак це абсолютно не відповідає дійсності. Протягом всієї історії незалежності Україна демонструвала високий рівень свободи віросповідання, була чудовим майданчиком розвитку релігійних та концесійних меншин.

Сучасне напруження між світською владою та УПЦ Московського патріархату викликане не релігійними, а безпековими мотивами. Доведені факти співпраці деяких представників цієї церкви зі спецслужбами Російської Федерації унеможливлюють ігнорування подальшої діяльності УПЦ. Однак у всіх інших питаннях Україна залишається прихильною до свободи віросповідання, хоча є ще багато сфер для покращення співпраці держави і церков.