logo

Всесвітня Рада Церков відкинула позицію РПЦ про «священну війну» в Україні

19 квітня 2024 р.

Всесвітня Рада Церков відкинула позицію російської церкви, яка визначає агресію проти України як «священну війну». Міжконфесійне товариство опублікувало відповідь на «Наказ XXV Всесвітнього Російського Народного Собору “Сьогодення та майбутнє російського світу”» із засудженням використання релігійних мотивів для виправдання агресивної війни та підтвердженням попередньої заяви щодо несправедливості російського вторгнення.

Генеральний секретар ВРЦ преподобний Джеррі Піллей торік зустрічався з патріархом Кирилом (Гундяєвим), який запевняв його, що заяви про ведення «священної війни» стосуються духовного, а не фізичного протистояння. Натомість у березні цього року РПЦ на Всесвітньому Російському Народному Соборі декларує зовсім інше ставлення до російського вторгнення в Україну. 

«ВРЦ не може прийняти представлення в Указі незаконного і невиправданого вторгнення Росії до її суверенної сусідки України як «нового етапу національно-визвольної боротьби російського народу проти злочинного київського режиму та колективного Заходу, що стоїть за нею, що проводиться на землях Південно-Західної Росії з 2014 року», або перспективи, що «вся територія сучасної України має увійти в зону виключного впливу Росії».

Всесвітня Рада Церков також підтверджує свою позицію, що «війна несумісна з самою природою Бога і воля до людства і проти наших фундаментальних християнських та екуменічних принципів». ВРЦ вчергове засуджує російське вторгнення в Україну як «незаконне та невиправдане», а також відкидає будь-яке зловживання релігійною мовою для виправдання агресії.

Російська Православна Церква давно слугує релігійною опорою кремлівському режиму, виконує абсолютно політичні та пропагандистські функції. Наказ XXV Всесвітнього Російського Народного Собору є елементом гібридної війни та загального пропагандистського наративу про особливу «священну» роль російського народу. Очевидно, що ця теорія прямо суперечить Слову Божому, а також слугує опорою для здійснення численних гріхів проти свого ближнього.

Росія чи не щодня вчиняє віроломний терористичні атаки проти українського цивільного населення. Сьогодні вранці російські які ракети влучили у цивільну будівлю у Дніпрі, в результаті чого загинули щонайменше 9 людей, а десятки поранені. Такі масштабні атаки відбуваються постійно і Україна потребує більшої підтримки світу та здорової духовної оцінки дій Росії.

Хоча Всесвітня Рада Церков  прямо визначає неприйнятність церковного оправдання для агресії, однак не Робить достатньо для того, щоб надати тверезу і повноцінну оцінку російській церкві та її керівництву. РПЦ, як і раніше, має духовне спілкування з численними православними церквами, які ігнорують Роль російського православ'я у формуванні ідеології шовінізму та ненависті.