Держава ЄС продовжує фінансувати Російську Православну Церкву

25 вересня 2024 р.

Бельгія фінансує низку державно визнаних релігій, серед яких і православ’я. Однак нині стало відомо, що ця фінансова підтримка стосується структур РПЦ в Бельгії, які прямо пов’язані із роботою російського посольства.

Як повідомляє видання EU Today, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Бельгія не змінила своєї політики щодо російського православ’я та продовжує надавати фінансування. Як в Україні, так і на території ЄС, РПЦ є не просто релігійною, але й політичною структурою, своєрідною внутрішньою соціальною опорою для російської політики серед православних європейців.

Зв’язок бельгійського відділу Російської Православної Церкви із саме політиками Кремля підтверджується фактом участі їх священства у заходах святкування Дня Росії у їх посольстві. Однак бельгійська влада закриває на це очі і жодних кроків бодай щодо припинення державного фінансування не здійснює. Бельгійська безвідповідальність суттєво різниться з політикою низки західних країн, які вже запровадили й санкції проти очільника РПЦ Кирила Гундяєва (Чехія, Велика Британія, США, Литва, Канада).

У 2024 році російське православ’я неможливо оцінювати поза контекстом участі духівництва у гібридній війні. Російські церковні лідери прямо підтримали агресію, а очільник РПЦ Гундяєв відзначився численними єретичними заявами щодо прощення гріхів для армії окупанта та визначенням російського вторгнення як «Священної війни». Російська Православна Церква не лише «освячує» політику Кремля, але й ініціює спільні імперські закони, вимагаючи визнання «триєдинства слов’янських народів», заперечуючи суверенітет України та право нашого народу на самовизначення.

Санкції, пильність до потенційної загрози чи бодай скасування фінансування РПЦ є необхідними кроками для західних урядів. Шпигунську і підривну діяльність російського православ’я не варто ігнорувати і норвезькі сили безпеки вже працюють над скасуванням фінансування. Річ у тім, що РПЦ в Норвегії придбала нерухомість поруч із військовими базами. Вони викупили будівлю на пагорбі, звідки відкривається вид на головну базу Королівського флоту. Норвегія розцінює це як потенційну загрозу, тому пильність щодо діяльності РПЦ в Європі варто переймати й іншим країнам.