В Білорусі заарештували на 10 діб ще одного католицького священника

11 жовтня 2024 р.

Білоруський режим продовжує репресії проти нелояльних до влади священнослужителів. У понеділок, 7 жовтня, на Вітебщині міліція заарештувала священника Юрія Бараунєва, пароха парафії Серця Ісусового у селі Крулевщина. Раніше у Вітебській єпархії адміністративні арешти з політичних мотивів отримали 13 священників.

Наступного дня стали відомі обвинувачення і результати розгляду справи Бараунєва у суді: священника засудили до 10 діб арешту за буцімто поширення екстремістських матеріалів згідно з частиною 2 статті 19.11 Кодексу про адміністративні правопорушення Республіки Білорусь.

Переслідування активних християн і священнослужителів у Білорусі набуло систематичного характеру після подій 2020 року, коли країну охопили масові протести після сфальсифікованих президентських виборів. Режим посилив тиск і після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Священники, які відкрито висловлювалися на підтримку демократичних змін, критикували дії влади чи навіть були підписані на опозиційні сторінки в соцмережах, піддавалися тиску, затриманням та судовим переслідуванням.

Білоруський режим не розділяє своїх противників за конфесійною приналежністю. За останні роки під удар потрапили служителі як католики і протестанти, так і православні. Прі цьому переслідування торкнулося різних діячів у церковній ієрархії. Архієпископ Тадеуш Кондрусевич у 2020 році був фактично вигнаний з країни. Пастор В’ячеслав Гончаренко, відкрито критикуючи режим, потрапив під адміністративний арешт, а церква, де він служив, була ліквідована.

Священнослужителів переслідують навіть за незначну діяльність. Наприклад, диякон баптистської церкви Денис Комягін отримав штраф за «вподобання» у соціальних мережах. Однак чимало християн отримали реальні тривалі терміни ув’язнення за свою позицію та громадську діяльність. Наприклад, євангельський християнин і блогер Едуард Пальчис був засуджений до 13 років позбавлення волі. У 2022 році отримав вирок ще один політв’язень-християнин Зміцер Дашкевич. Його засудили на 1,5 року, однак наприкінці вересня йому додали ще 1 рік і 3 місяці колонії суворого режиму. Також ще з 2019 року у в’язниці перебуває відомий білоруський опозиціонер і християнин Павел Северинець.

 Системні переслідування активних християн спонукають нас до молитви за братів і сестер, які страждають за віру в Білорусі. Молимося за їх звільнення, а також свободу для пригноблених народів, що перебувають під владою авторитарних режимів.