logo

В Білорусі судитимуть пастора за проповіді

15 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Вчора, 14 серпня, білоруський режим заарештував пастора п’ятидесятницької церкви «Нове життя» у Мінську В’ячеслава Гончаренка, а також його зятя Іллю Будая. Як повідомляє Хрысціянская Візія, в будинок пастора увірвалися 20 озброєних силовиків, заарештували проповідника та провели обшук.

Напередодні церква отримала листи з вимогою надати документи щодо фінансів, а юрист церкви Сергій Луканін повідомив, що «кількома днями раніше церква отримала повідомлення, що в суді буде розглянуто питання про визнання екстремістськими деяких проповідей пастора Гончаренка (в яких була дана духовна оцінка діям влади після «виборів» 2020)». Торік пастора В’ячеслава Гончаренка вже затримували за проведення богослужіння біля заарештованої будівлі церкви.

Церква «Нове життя» в Мінську протягом багатьох років боролася за будинок молитви, облаштований у приміщенні колишнього корівника. З 2000-х влада намагалася відібрати будівлю та землю, а цього року 20 червня знесла приміщення. Протягом двох років віряни збиралися на паркінгу біля свого заарештованого приміщення.

Вже три роки як нелегітимна влада Білорусі переслідує будь-яке інакомислення та жорстко карає за критику. Це стосується не лише відомих опозиційних політиків, які давно перебувають у в’язниці чи на еміграції, але й пересічних громадян, котрі так чи інакше демонстрували нелояльність режиму.

Лукашенко та інші злочинці не цураються переслідувати релігійних діячів, котрі не бояться говорити правду. Зараз у в’язницях та слідчих ізоляторах все ще залишаються понад тисяча політичних в’язнів, серед яких чимало християнських активістів. Слово Боже закликає не забувати переслідуваних: «Пам’ятайте про ув’язнених так, ніби ви ув’язнені разом з ними. Пам’ятайте про тих, хто страждає, розуміючи, що й ви самі можете зазнати таких страждань» (Євреям 5:3), тому молімося за звільнення незаконно ув’язнених та за свободу Білорусі від тирана.