Інавгурація президента Мексики знову супроводжувалася язичницькими ритуалами

8 жовтня 2024 р.

З тривожністю та нерозумінням християни Мексики спостерігали як 1 жовтня нова президентка вступає на посаду. Церемонія її інавгурації супроводжувалася шаманськими ритуалами корінних народів, як і в попереднього президента. У червні мексиканці обрали новим президентом Клавдію Шейнбаум від лівої коаліції «Давайте творити історію», до складу якої входять Національний рух відродження (MORENA), Лейбористська партія (PT) та Партія зелених екологів Мексики (PVEM).

Під час інавгурації в сценарії був запланований ритуал, який здійснювали кілька жінок з корінного населення Америки. Вони підняли руки до сходу Сонця і молитися небесним світилам, а також закликали духів померлих і божеств для «благословіння» президентства Шейнбаум. Це дійство неоднозначно оцінили церковні лідери переважно католицької Мексики. 

Кардинал Феліпе Арізменді зробив суперечливу заяву, назвавши язичницький ритуал «символічним актом непогашеного боргу перед корінними народами та рішенням переоцінити та визнати їхні права також у наших законах». Натомість Едуардо Хаєн, екзорцист мексиканської єпархії Сьюдад-Хуарес, розкритикував президентку, назвавши церемонію популістичною та при цьому небезпечною з духовної точки зору:  

 «Клаудія Шейнбаум не брала участі в явному і прямому сатанинському поклонінні. Однак поклонятися сатані можна через незнання віри, поклоніння ідолам, смерті чи невідомим силам».

Негативну оцінку події дав ще один екзорцист Альберто Медель. Серед іншого він звернув увагу на той факт, що скандальний ритуал насправді навіть не відображає індіанської культури, а є ідеологічною імітацією пошани до корінного населення. Він запевнив, що сучасні мексиканці «насправді глибоко християнські та католицькі».

Шейнбаум є представником тієї ж коаліції, що і її попередник. Ліві знаходяться при владі в Мексиці з 2012 року. Період їх правління характеризується суттєвим зростанням злочинності та вбивств, однак більшість мексиканців все ще лояльні владі завдяки щедрій соціальній політиці. При цьому виклик організованої злочинності переростає у реальну загрозу як для звичайних мексиканців, так і для державної системи в цілому.

В день інавгурації президента вступили на посаду й низка мерів міст. Однак очільника міста Чілпансінго Алехандро Аркоса учора знайшли мертвим з відрізаною головою. Він був вбитий через три дні після того, як був застрелений новий секретар міської ради Франциско Тапіа. Ще під час виборчої кампанії були вбиті щонайменше шість кандидатів на державні посади в Мексиці.

На тлі безпекової кризи президент і її партія обирають пріоритетом боротьбу за соціальну й економічну рівність, фемінізм, боротьбу з расизмом, екологічні ініціативи та підтримку культури корінних народів (ігноруючи при цьому безпеку самих представників корінних народів). Язичницька церемонія на інавгурації є лише частиною показового популізму й ідеологічної лояльності «маргіналізованим» групам, адже сама президентка не належить взагалі до жодної релігії. Акцент на таких вторинних проблемах як расова й соціальна рівність подобається виборцям із лівими поглядами, хоча країна поступово занурюється у дедалі важчу кризу.