Серед покоління-Z жінки частіше покидають церкву, ніж чоловіки

19 серпня 2024 р.

Протягом останніх десятиліть зберігається тенденція зменшення воцерковленості і загалом релігійності людей на Заході. Нове дослідження Центру опитування американського життя виявило ще одну тенденцію: молоді жінки більш схильні покинути церкву, ніж чоловіки.

У попередніх поколіннях американські жінки в середньому були більш релігійними, ніж американські чоловіки, і саме останні частіше ставали відступниками. Покоління Z стало унікальним, адже вперше серед тих, хто покидає церкву стало більше жінок.

Дослідники Центру опитування американського життя провели аналіз 4 поколінь: бебі-бумерів, покоління X, Y і Z. Серед найстарших людей переважають віруючі жінки, але в кожному наступному поколінні саме частка жінок стає більшою серед відступників. Однак жінки Z-покоління частіше стали покидати церкву, ніж чоловіки (54% проти 46%).

Хоча загальна тенденція давно невтішна, однак протягом останнього десятиліття сформувалися певні соціокультурні обставини, які штовхають жінок до скептицизму та відкидання віри. 61% жінок-зумерів вважають себе феміністками, що набагато більше, ніж у попередніх поколінь. Цей фактор сприяє опозиційності до того, що лунає з кафедри.

Також дослідження показало, що зміна ставлення до соціально-політичних питань також сприяє негативному ставленню до церкви. Жінки традиційно становлять більшість серед електорату політсил, які підтримують фемінізм, аборти (які називають частиною репродуктивних прав), а також жінки є більш лояльними до гендерної ідеології.

Сучасні молоді жінки частіше обирають кар’єру, ніж сім’ю, що суттєво різниться із просімейним вченням церкви та цінністю материнства. Досить неочікуваним виявилися результати дослідження Pew Research, яке виявило, що молоді чоловіки частіше ніж молоді жінки кажуть, що хочуть мати дітей (57% проти 45%). Ще одне опитування Інституту дослідження громадської релігії показало, що 60% молодих людей, які покинули церкву, до якої ходили в дитинстві, назвали «негативне ставлення до геїв і лесбійок» як важливу причину свого відступництва.

На жаль, чимало церков намагаються «підтягнути» теологію під сучасні тенденції, коли замовчують чи виправдовують аморальні речі, однак це не рятує їх від зменшення приходу. Падіння відвідуваності церкви значною мірою пов’язане із культурною відмінністю, адже коли формально воцерковлена людина є носієм абсолютно світської культури і цінностей, то полишення церкви стає лише питанням часу.