Молоді люди, які читають регулярно Біблію, є щасливішими

21 липня 2024 р.

Покоління Z (яке ще незивають «зумерами») перебуває під прицільним оком соціологів, адже це перше покоління, яке народилося в еру інтернету та формувалося під впливом соціальних мереж. Люди у віці 18-27 років відрізняються від інших поколінь і ці особливості часто досить спірні й тривожні. Вони є менш релігійними, рідше відвідують богослужіння і при цьому частіше називають себе атеїстами чи агностиками, мають проблеми з ідентифікацією статі і частіше мають ментальні захворювання.

Проте негативні характеристики не повинні стати тавром на ціле покоління, адже певні обставини явно позитивно впливають на молоде покоління. Американське біблійне товариство опублікувало результати дослідження, який показує, що, попри найвищий рівень стресу, для покоління Z може бути розрадою щоденне читання Біблії.

У дослідженні «Становище Біблії» за 2024 рік, покоління Z набрало 12,9 бали за шкалою стресу, що є найвищим показником серед усіх вікових груп. Цей індекс вимірює щастя, психічне здоров’я та соціальні стосунки. Для міленіалів (Y-покоління) цей показник становить 11,9, для покоління Х — 9,9, а для покоління «бебі-бумерів» — 6,3. Це демонструє тривожну тенденцію, коли кожне наступне покоління є менш щасливим, ніж попереднє.

Проте для покоління «зумерів» є і хороша новина. Директор Американського Біблійного товариства Джон Фаркуар Плейк повідомляє про значну різницю для молоді, котра регулярно читає Біблію:

«Як бути з тими з покоління Z, які звертаються до Святого Письма? Вони мають вищі оцінки за шкалою людського процвітання, ніж інші молоді люди, які не читають Біблії, і мають найвищий бал серед двох попередніх поколінь».

Дійсно серед регулярних читачів Біблії з покоління Z показник стресу і нещастя зменшується до 8 і вони менш схильні до психічних розладів і стресу. Звичайно, християни цьому не здивуються, адже читання святого Письма є важливим елементом духовного здоров’я, однак подібні дослідження відкривають дані про тенденції, які світські люди намагаються не помічати. Як зазначає Джон Плейк, все це потребує поглиблених досліджень, однак зв’язок Біблії та передумов для особистого процвітання є очевидним.