logo

В новому документі Ватикану засуджено гендерну теорію, евтаназію, аборти та інші посягання на гідність людини

9 квітня 2024 р.

8 квітня Ватикан опублікував Декларацію «Dignitas Infinita» про людську гідність, який окреслює низку актуальних загроз людству. Документ, над яким працювали протягом п’яти років, підтверджує класичне католицьке вчення щодо таких тем, як гендерна теорія, сурогатне материнство та аборти.

«Dignitas Infinita» присвячений 75-й річниці Загальної декларації прав людини та підтверджує «незамінну природу гідності людської особи в християнській антропології». Поняття «гідності» представлене в контексті людської гідності не залежно від того, чи ця людина вже народилася, чи перебуває в утробі матері і так само поширюється на людей без свідомості, літніх людей, які потребують догляду, а також людей із розумовими вадами. Людська гідність визначається такою, яка знаходиться поза суб’єктивними бажаннями людини, адже «джерело людської гідності та братерства є в Євангелії Ісуса Христа.

До серйозних порушень людської гідності автори документа відносять наступне: «всі злочини проти самого життя, такі як вбивство, геноцид, аборти, евтаназія та навмисне самогубство», «усі порушення цілісності людської особистості, такі як каліцтво, фізичні та психічні тортури, неправомірний психологічний тиск», а також  «всі злочини проти людської гідності, такі як нелюдські умови життя, свавільне ув’язнення, депортація, рабство, проституція, продаж жінок і дітей, принизливі умови праці, коли до людей ставляться лише як до інструментів для отримання прибутку, а не як до вільної особи». 

«Dignitas Infinita» — надзвичайно важливий документ в контексті засудження Католицькою церквою гендерної теорії та похідних практик, наприклад, операції зі зміни статі. Також у документі досить чітко і жорстко визначено проблему нав’язування викривлених уявлень про права людини:

«В останні десятиліття були зроблені спроби запровадити нові права, які не повністю узгоджувалися з тими, що визначені спочатку, і не завжди були прийнятними. Вони призвели до випадків ідеологічної колонізації, в якій гендерна теорія відіграє центральну роль».

У «Dignitas Infinita» церква засуджує спроби нівелювати Богом дану різницю між статями та антропологічну основу сім’ї. Саме тому автори документа приходять до висновку, що «будь-яке втручання зі зміни статі, як правило, несе ризик та загрожує унікальній гідності, яку людина отримала з моменту зачаття». Виключенням зазначено лише вроджені аномалії статевих органів, корекція яких по суті не є зміною статі.

В опублікованому Ватиканом документі дано чітку негативну оцінку і такому явищу як сурогатне материнство. Це жахлива практика, яка посягає на гідність людини, право материнства, недоторканість особи, а також є загрозою повноцінні здорові сім'ї. Від цього страждає, найперше, дитина, адже бажання стати батьками не може «бути трансформовано в «право на дитину», яке не поважає гідність цієї дитини як одержувача дару життя». Так само сурогатне материнство є посяганням на гідність  жінки, яка «відокремлюється від дитини, що росте в ній, і стає простим засобом, що підкоряється довільній вигоді чи бажанню інших».

Публікація «Dignitas Infinita» є важливим роз'яснення в контексті сучасних викликів, а також демонструє, що в Католицькій церкві є різні сили, які не готові миритися із лівим порядком денним, попри різні попередні заяви та торішній скандальний документ «Fiducia supplicans». У сучасному світі різноманітних загроз важливо пам'ятати про основоположні принципи людської гідності, і на тлі одних загроз не забувати про інші.