logo

Ватикан знову розширює можливості для гомосексуальних пар

19 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Папа Римський Франциск надав дозвіл священникам благословляти одностатеві пари, однак це дійство не буде вважатися рівним вінчанню. 18 грудня Ватикан представив документ «Fiducia supplicans», в якому зазначено можливості необрядово благословляти гомосексуальні пари.

«Коли двоє людей просять благословення, навіть якщо їхнє подружнє становище є «нерегулярним», висвячений священнослужитель може дати згоду. Однак цей жест пастирського благословення не має містити будь-яких елементів, які віддалено нагадують обряд вінчання», – йдеться у документі.

Це дуже цікавий документ з огляду на різні можливості його трактування. З одного боку, благословіння — це не вінчання і така процедура навіть не може бути на нього схожою. З іншого боку, він вказує на благословіння саме двох людей як пари, тому й став інформаційним приводом знову стверджувати про лібералізацію Католицької Церкви і розширення можливостей для гомосексуалістів.

Кардинал Віктор Мануель Фернандес, який представляв документ, заявив, що Церква, як і раніше, тримається традиційної доктрини про шлюб, однак розширює можливості благословіння для стосунків, які все ще вважаються гріхом. Новий документ перегукується із торішньою відповіддю папи про те, що благословіння «пропонується всім, нічого не вимагаючи, допомагаючи людям відчути, що вони все ще благословенні, попри їхні помилки, і те, що їхній небесний Батько продовжує бажати їм добра і сподівається, що вони зрештою відкриються добру». Разом з цим, парне благословіння багато про що говорить в контексті пом’якшення ставлення церкви до гомосексуалізму.

Сьогодні і вчора низка світових ЗМІ (BBC, Associated Press, ABC news, The New York Times) повідомили про «Fiducia supplicans» саме в контексті лібералізації Католицької Церкви щодо гомосексуалізму. Це далеко не перший прецедент «зближення» папи Франциска з ЛГБТ-спільнотою і кожного разу це стає інформаційним приводом на користь ідеї про допустимість різноманітних стосунків. Це рішення є результатом багаторічного лобізму так званого «гомосексуального крила» Церкви — лобістів ЛГБТ у Ватикані. Повідомлення про благословіння гомосексуалістів стало довгоочікуваним для ліберальних спільнот католиків, а консервативні католики отримують роз’яснення, що «це не шлюб!» Однак ситуація виглядає, як спроба «нагодувати вовків і зберегти овець».

Коли представники церкви публічно стверджують про можливість благословення одностатевих пар без прямого заклику до їх каяття, навернення і зміни способу життя, то це не можливо трактувати інакше, як лібералізацію і зближення церковних діячів із ЛГБТ-спільнотою.

Щодо «Fiducia supplicans» висловився і представник ПЦУ Митрополит Білоцерківський Євстратій Зоря: «Мені здається, що все значно простіше: текст є продовженням схеми «вікна Овертона», і його головна мета на даний момент — змусити сприймати слова «Церква», «одностатеві пари», «благословіння» як однорядні. Все решта в тексті — вода, яка не цікава ані прихильникам, ані супротивникам, ані самим авторам».

Разом з цим, варто пам’ятати, що в Католицькій церкві є дуже багато вірян і священства, які не готові відмовлятися від біблійної правди про гріховність гомосексуальних стосунків. Однак їм зовсім непросто, зважаючи на дискредитуючу політику Ватикану.