logo

Коптська Православна Церква призупиняє діалог з Католицькою Церквою через питання благословення одностатевих пар

10 березня 2024 р.

Синод Коптської Православної Церкви ухвалив рішення призупинила богословський діалог з Католицькою Церквою через неоднозначність наслідків «Fiducia Supplicans», документу, яким дозволяється благословіння одностатевих пар.

7  березня в Каїрі відбулося пленарне засідання Синоду Коптської Православної Церкви. Після консультації з церквами-сестрами Східної Православної сім’ї було вирішено «призупинити богословський діалог з Католицькою Церквою, переоцінити результати, досягнуті діалогом з моменту його початку двадцять років тому, і встановити нові стандарти та механізми, щоб діалог продовжувався».

У публікації Синоду Церква заявила, що «підтверджує свою тверду позицію щодо відмови від будь-яких форм гомосексуальних стосунків, оскільки вони порушують Священну Біблію та закон, за яким Бог створив людину чоловіком і жінкою, і вважає, що будь-яке благословення, незалежно від його типу, для таких стосунків є благословенням за гріх, а це неприйнятно».

Діалог між Коптською Православною Церквою та Ватиканом триває понад 20 років. За останнє десятиліття було зроблено дуже багато для зближення різних християн (наприклад, торік Ватикан визнав 21 коптського мученика, яких вбили ісламісти в Єгипті). На цьому тлі припинення діалогу виглядає дуже трагічно, адже багаторічна співпраця призупиняється через абсолютно невиправданий документ, який спричинив непорозуміння і всередині Католицької Церкви.

«Fiducia Supplicans: про пастирське значення благословень» опубліковано 18 грудня та спричинив у світі великий резонанс та обурення як серед католиків, так і в середовищах інших християн. Віряни та священство довго обговорювали, що означає благословіння «поза літургійним контекстом і формою» і низка єпископів прямо чи опосередковано засудили документ.

Очевидно, що «Fiducia Supplicans» була ухвалена на догоду ліберального крила католиків, однак документ спричинив абсолютне несхвалення священниками та вірянами в різних куточках світу, а особливо в Східній Європі та Африці. Про неготовність благословляти одностатеві пари заявили й українські римо-католицькі єпископи, а глава УГКЦ взагалі відкинув документ, як такий, що не стосується греко-католиків. Єпископи Малаві, Замбії та Нігерії також відмовилися виконувати «Fiducia supplicans». 

Дозвіл Ватикану благословляти одностатеві пари спричинив великі непорозуміння стосунків між церквами, які формувалися багато років. Це має вкотре поставити керівництво Католицької Церкви перед питанням: чи варті спроби догодити ліберальному крилу розриву стосунків з іншими церквами та опору єпископів, які тримаються здорового вчення?