logo

Консервативні методисти об'єднуються довкола Глобальної методистської церкви

7 травня 2024 р.

Кілька днів тому завершилася глобальна конференція Об'єднаної методистської церкви, яка докорінно змінила її моральні стандарти й усунула раніше наявні обмеження для вінчання одностатевих пар, а також заборони гомосексуалістам ставати священниками. До і після конференції церкви із традиційними поглядами на мораль масово оголосивши про вихід із ОМЦ та об’єднання довкола Глобальної методистської церкви.

Нове методистське об’єднання являє собою спільноту умовних «дисидентів» і все ще розбудовується. Глобальна методистська церква не лише зберігає біблійний погляд на сім’ю, але й виключає можливість проникнення гендерного дискурсу в церкви (щонайменше, покищо). Наразі вони мають потенціал охопити значну частину церков, які покинули ОМЦ. 

«Шлюб — це заповіт між одним чоловіком і однією жінкою, і ми будемо це шанувати», — сказав священнослужитель Алан Бізлі, який очолює Глобальну методистську конференцію Північної Алабами. В контексті лібералізації Об’єднаної методистської церкви ГМЦ опублікувала заяву, в якій наголошує на своїй окремішності та декларує захист біблійних основ віри:

«Спираючись на вчення Ісуса Христа та історичні сповідання християнської віри, проголошені протягом останніх двох тисяч років, Глобальна методистська церква продовжує підтримувати міцну основу своєї деномінації».

Як і передбачалося,  зміна політики ОМЦ призвела до нової хвилі виходів окремих консервативних церков. Глобальна методистська церква зберігає традиційне визначення шлюбу, біблійні моральні стандарти та заявляє про включення 4280 церков і ще понад 700 перебувають у процесі подання заявок. У деяких штатах, наприклад в Алабамі й Техасі, більш ніж половина помісних церков ОМЦ вийшла з об'єднання, протестуючи проти ліберальних рішень.

Африканські церкви із ОМЦ також категорично не підтримали її прихильність до ЛГБТ. Поза США опозицію оновленню об’єднаних методистів можна назвати навіть більш запеклою. Африканські, корейські та деякі європейські помісні церкви однозначно відкинули нововведення і сотні закордонних церков вже оголосила про свій вихід.

Представники історичних церков часто звинувачують протестантів у постійному дробленні на сотні різноманітних деномінацій. Однак цей приклад доводить, що існують об'єктивні обставини, коли відділення від тих, хто схвалює гріх, є єдиним шляхом зберегти віру і біблійне вчення. В сучасному світі наявність механізму відносно вільного виходу чи об'єднання є скоріше перевагою, ніж недоліком.

Поступове охоплення церкви ліберальною теологією та толерування гріха подібне до пухлини, яка розростається, спокушуючи християн прийняти норми цього світу. Християнський світ спостерігав, яка вона охопила Англіканську, Єпископальну, Пресвітеріанську та інші церкви, які змирилися перед тенденцією та не пішли на розділення, коли це було необхідно.