logo

Японія та країни Європи посилюють допомогу Україні

20 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Доки Україна чекає важливий пакет фінансової допомоги від США, інші країни дедалі активніше залучаються до створення реальної коаліції оборонної підтримки України. Протягом останніх днів ми стали свідками багатьох декларацій щодо військової підтримки України та чергових пакетів фінансової допомоги.

18 лютого прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що Данія передасть Україні всю свою артилерію. Сьогодні Уряд Швеції представив великий пакет фінансової та військової допомоги на 7,1 мільярда шведських крон, який включатиме різноманітне озброєння.

Далекий Схід також не залишився осторонь. 19 лютого прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся зі своїм японським колегою Фуміо Кішіда та домовився про надання безпрецедентного пакета фінансової допомоги в розмірі 12,1 млрд доларів. Міністр фінансів України також зазначив, що наразі саме Японія стала найбільшим фінансовим донором України, бо вже спрямувала 4,6 млрд доларів Україні через проекти Світового банку та Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA).

Сьогодні Україна працює над укладанням угод про безпекові гарантії з країнами Великої Сімки. Наразі президент вже підписав важливі безпекові договори з Великою Британією, Німеччиною та Францією. Аналогічні угоди в найближчий час можливі з Італією та Японією. Вони означають, що озброєння надаватиметься на постійній основі, а також передбачають допомогу Україні у віновленні після завершення бойових дій.

Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великої Британії підписали угоду у сфері безпеки.

Данія, Фінляндія, Ісландія, Польща, Норвегія та Швеція вже задекларували готовність приєднатися до безпекових гарантій для України. При цьому деякі кроки ЄС до зміцнення української обороноздатності все ще в процесі. Всередині ЄС триває дискусія щодо фінансування постачання зброї для України через неєвропейські країни. У Німеччині досі немає позитивного рішення щодо далекобійних ракет Taurus, однак у Берліні вже оголосили новий пакет військової допомоги на 1,1 мільярда євро.

На тлі гальмування американської допомоги для України спостерігається активізація європейських країн, хоча українські потреби значно більші, ніж обсяги озброєння та боєприпасів, які ЄС вже може надати. Лідери європейських країн активніше долучилися до підтримки України та пошуку озброєння для нас за межами союзу після низки повідомлень про можливий напад Росії на інші західні країни, якщо не зупинити воєнні амбіції Кремля.

Нинішня ситуація в Україні залишається складною і ми потребуємо як військової тау і гуманітарної допомоги. В цих умовах християнам важливо молитися за надання Україні всієї необхідної допомоги, Боже втручання на всіх рівнях для зміни ситуації на користь нашої держави, а також за мудрість і для іноземних політиків, щоб вони розуміли наскільки важливо зараз зупинити російського агресора.