logo

У Франції під час Рамадану не вистачає мечетей для мусульман

5 квітня 2024 р.

Під час цьогорічного Рамадану у Франції стала помітнішою нестача мечетей. Згідно з даними на 2019 рік, у країні було близько 2600 місць ісламського поклоніння, як мечетей, так і молитовних приміщень. Сьогодні їх може бути значно більше, однак в Рамадан мусульмани скаржаться на відсутність достатньої кількості місць поклоніння, адже значно частіше відвідують мечеті для молитви. При цьому у Франції ані на Великдень, ані в інші свята умовна більшість християн не наповнюють храми.

У різних містах Франції мусульманам доводиться стояти в довгих чергах, щоб зайти помолитися до мечеті. Багато з них здійснюють намаз прямо на вулиці біля мечетей. З кожним роком натовпи біля місць ісламського поклоніння стають дедалі помітнішими.

Згідно з даними інституту статистики Іnsee, мусульмани частіше відвідують релігійні служби, ніж католики: 20% сказали, що вони регулярно відвідують мечеть, на відміну від 8%, які регулярно ходять до церкви (всіх християнських конфесій). При цьому, 58% немігрантського населення визначають себе атеїстами.

Франція та інші країни Західної Європи стають дедалі секулярнішими. Значна частина населення сприймає релігійні символи як певний культурний спадок минулого, архітектурні пам'ятки чи просто застарілі елементи. У той час як зростає кількість охочих відвідувати мечеть, християнські храми залишаються переважно порожніми чи напівпорожніми. По всій Західній Європі багато церков стоять занедбані, а деякі з них перетворені на спортзали, бібліотеки чи кафе. Понад 500 церков знаходяться під загрозою обвалення або знищення.

На сьогодні у Франції знаходиться приблизно 5 мільйонів мусульман і їх кількість постійно зростає. Поширення ісламу має три шляхи: міграція навернення і розмноження. За останні десятиліття найбільш помітним є перший, тобто переселення мусульман із переважно африканських країн. Однак в довготривалій перспективі саме третій буде визначальним, адже типова мусульманська родина має понад 3 дитини, у той час, як французи-атеїсти чи навіть французи-християни не здатні досягти мінімального коефіцієнта народжуваності.

Мечеті у Франції є не лише місцями поклоніння, але і місцями згромадження та місцями поширення радикальних ісламських течій. Національне управління територіальної розвідки (DNRT) торік представило звіт про понад сотню мечетей, які перебувають в руках салафітів (радикальна течія ісламу). За останні 5 років кількість таких мечетей зросла на 50 відсотків. Ця тенденція пов’язана з бажанням багатьох мусульман до більш глибокого і радикального виявлення своєї релігії.