logo

У США прихильники Палестини й Хамасу захопили кампуси університетів

23 квітня 2024 р.

Понад 50 років тому кампуси університетів стали притулком лівого авангарду в США. Наразі ситуація не змінилася. Коли з’являється яскравий привід для бунту лівої «пробудженої» молоді (війна у В'єтнамі чи BLM), то це починається з університетів. Тепер причина — це війна на Близькому Сході.

Це могла бути банальна історія чергового студентського мітингу, коли б вони просто говорили про збереження життів палестинців чи підтримку в гуманітарній кризі. Однак нинішні протести переросли у буквальну окупацію кампусів і відкриту підтримку терористичних організацій. Протягом останнього тижня елітні американські університети перетворилися на табори протестувальників, які замість лекцій обрали демонстрації проти Ізраїлю включно із підтримкою Хамасу. Вони називають себе «Народний університет для Палестини».

Все почалося із Колумбійського університету, який неофіційно вважається найбільш антисемітським у США. Відділи «Студентів за справедливість у Палестині» швидко організували мітинги в інших елітних навчальних закладах. Наразі протестують Єльський, Мічиганський, Нью-Йоркський університети, Університет Тафтса, Массачусетський технологічний інститут, Емерсон-коледж, Університет Рутгерса та Університет Північної Кароліни і цей перелік розширюється. Навчання вже переводять на дистанційну форму, адже кампуси буквально захоплені.

Протестувальники закликають звільними ув'язнених палестинців, тобто тих, хто вчиняв напади протя ізраїльтян

Загострення розпочалося після оголошення позиції Колумбійського університету, який засуджує антисемітизм. Сотні «Студентів за справедливість у Палестині» встановили намети та розпочали пікет з вимогою до керівництва закладу відмовитися від співпраці з єврейськими організаціями та компаніями, які підтримали в цій війні Ізраїль, визнати Ізраїль «країною геноциду та апартеїду». Ще вони вимагають припинити дослідницьку співпрацю з виробниками зброї та припинити доступ виробників зброї до ярмарків вакансій.

Сотні демонстрантів скандують гасла на підтримку Хамасу, який лише 7 жовтня 2023 року вбив понад 1000 цивільних ізраїльтян. Напруга досягла такого масштабу, що єврейських студентів закликають покинути кампус заради власної безпеки. Важливо зазначити, що демонстрації направлені саме проти Ізраїлю, а не просто на підтримку Палестини. Їх наратив дуже агресивний і просто дивний. Вони закликають вигнати євреїв до... Польщі. Протестувальники вважають, що євреї є чужинцями як в Ізраїлі, так і в Сполучених Штатах, абсолютно ігноруючи історію та причини їх втечі з Європи.

Учасники «таборування» в кампусах висловлювали явну підтримку тероризму, прославляли інтифаду та закликали Хамас продовжувати насильство проти Ізраїлю. Протестувальники в Колумбійському Університеті прямо скандували «Ми — Хамас!», хоча організація визнана в США терористичною. Деякі протестувальники також вступали в пряму конфронтацію зі студентами-євреями, включно з викладачами.

Учасниця протестів, яка скандує «Ми — Хамас!»

Цей протест значною мірою є продовженням попередніх кампаній лівих радикалів, які засуджують власну країну та паплюжать свою національну символіку. В час окупації кампусів не видно американських прапорів (їх зривали і спалювали навіть біля парадного входу). Натомість бунтівники тримають прапори Палестини, Хамасу та Хезболли.

У понеділок демонстрації переросли у сутички з поліцією, в результаті чого лише в Колумбійському університеті було заарештовано понад 100 осіб. Глибока проблематичність цих подій полягає в тому, що навіть коли кампуси розчистять від наметів і антиізраїльських банерів, то університети не припинять бути середовищем формування поколінь із абсолютно викривленим уявленням про цінності і права людини.