logo

Еквадор легалізував евтаназію, а Франція готується до її узаконення

27 березня 2024 р.

Верховний Суд Еквадору схвалив процедуру евтаназії і тепер це третя латиноамериканська країна (після Колумбії та Куби), яка дозволила смерть за допомогою лікарів. З іншого боку океану французький президент Еммануель Макрон ініціював закон, який легалізує «допомогу при смерті» та дозволить хворим дорослим покінчити з життям за допомогою ін’єкції.

Еквадорський прецедент та ініціатива Макрона — це юридично різні шляхи узаконення евтаназії, однак вони мають потенційно спільний результат. В Еквадорі законність асистованого самогубства досягли шляхом судового позову хворої 43-річної жінки, яка бажала померти. Цікаво, що сім’я пацієнтки підтримала її, а після евтаназії вони назвали цей крок «мужністю і рішучістю» та «боротьбою за права».

Франція обрала законодавчий шлях і президент Макрон 10 березня оголосив ініціювання законопроекту про «допомогу при смерті». Де-факто це закон про евтаназію, однак Макрон відмовився від використання цього терміну чи поняття самогубства, щоб надати документу «простоти і гуманності» та дав прогноз його розгляду вже у травні.

Французький президент ініціює легальне самогубство за допомогою лікаря для пацієнтів, які можуть померти «в короткостроковій або середньостроковій перспективі і які страждають від невиліковних фізичних захворювань або психологічного болю», що включає також хворобу Альцгеймера, тобто стан, при якому людина не може дати свідому згоду. Пацієнти, які хочуть взяти участь у процедурі, повинні будуть повторно підтвердити свій вибір через 48 годин, після чого вони отримають відповідь від медичної групи протягом максимум двох тижнів і лікар випише рецепт на смертельні ліки.

Якщо ми прослідкуємо за історією легалізації евтаназії в Європі, то побачимо за останні 20 років, що пропозиції до узаконення асестованого самогубства і відповідний лобізм завжди починається із медійної підготовки населення і нормалізації цього жахливого явища як акту гуманності до людей, які страждають.

Нідерланди й Бельгія — європейські піонери легалізації евтаназії. В обох країнах протягом останніх років спостерігається зростання кількості смертей внаслідок вбивства лікарями. У Бельгії кількість людей, які помирають від смертельної ін’єкції протягом останнього десятиліття зросла вдвічі і продовжує збільшуватися щороку. Подібну тенденцію зафіксовано й у Нідерландах. За даними Statistics Netherlands (CBS), протягом 2022 року шляхом евтаназії було вбито 8720 людей, що дорівнює 5,1% усіх померлих за рік. Це понад двадцятикратне зростання з моменту початку кампанії за легалізацію у 1998 році.