logo

Президент Франції обіцяє боротися за конституційне право на аборт в усьому світі

9 березня 2024 р. \ оновлено 9 березня

Франція стала першою державою світу, в якій можливість вбивати ненароджених дітей визнана конституційним правом. Однак президент Макрон бажає піти далі і нав’язати цю ідею як конституційну норму для всіх країн.

Тригером до закріплення конституційного права на аборт у Франції стала антиабортивна активність громадськості у США та скасування конституційної гарантії легально вбивати ненароджених за океаном. У французькому політикуму та суспільстві сформувалася переважно негативна реакція на захист життя американців, тому проабортивні організації та ліві політики активізувалися для створення перешкод можливого захисту ненароджених у Франції

Наприкінці січня Національна асамблея Франції ухвалила президентський законопроект про право на аборт. Він передбачав внесення доповнення до 34 статті французької Конституції, згідно з якими «закон визначає умови, за яких реалізується гарантована свобода жінок робити аборт».

Після повторного голосування президент Емануель Макрон підписав закон і в промові до 8 березня оголосив про готовність нав’язати аналогічні норми для всіх інших країн.

«Ми не заспокоїмося, поки ця обіцянка не буде виконана в усьому світі… Сьогодні не кінець історії. Це початок боротьби», – додав він і особливо наголосив на законодавстві Європейського Союзу: «Я хочу, щоб ця гарантована свобода робити аборт була вписана в Хартію основних прав Європейського Союзу».

Для будь-якого народу було б принизливим, коли лідер іншої держави береться диктувати, що має бути прописано в їх Конституції. Внесення права на аборт до Хартії основних прав Європейського Союзу виглядає більш реалістичною перспективою, хоча по суті також є нав’язуванням іншим країнам норм, які у своїй суті є мізантропічними та суперечать базовому праву людини на життя.

Разом з цим, потрібно визнати, що в Україні дискусія про заборону чи бодай обмеження абортів взагалі не ведеться. Це результат сполучення радянської ментальності та сучасних ліволіберальних трендів, в результаті чого для значної частки населення аборт є нормальним явищем чи навіть засобом контрацепції. Це абсолютно ганебний стан справ, адже боротися за справедливість і добробут українців неможливо без захисту найнезахищеніших дітей, яких держава навіть людьми не вважає.