logo

В Україні падає довіра населення до церкви та органів влади

18 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні, 18 грудня, Київський міжнародний інститут соціології опублікував результати щорічного дослідження громадської думки, яке проводилося протягом 29 листопада-9 грудня. Загальна тенденція свідчить про падіння довіри майже до всіх державних інституцій, медіа, а також церкви, яка десятиліттями зберігала чи не найвищу довіру українців.

За останній рік суттєво знизилася довіра населення до президента (із 84% до 62%), Верховної Ради (із 35% до 15%), Уряду (із 52% до 26%) та Національної Поліції (із 58% до 41%). Це досить закономірний наслідок тривалої війни, розчарування після торішньої консолідації суспільства та численних скандалів. Разом з цим дуже високий рівень довіри залишається за Збройними Силами України (96%) та головнокомандувачем Валерієм Залужним (88%).

Оновлене дослідження привертає увагу тенденцією досить стрімкого зменшення довіри населення до церкви, що простежуємо вже третій рік. У 2021 році церкві довіряли 51% населення (більше тільки армії та волонтерам). Торік довіра впала до 44%, сьогодні ж цей показник — 38%. Найменша довіра до церкви зафіксована на Сході України (у 2022 році довіряли 42%, а нині — 24%)

Для багатьох вірян ці оцінки громадськості можуть здатися несправедливими, особливо якщо зважати на потужну активізацію соціального служіння християн під час війни. Проте негативна тенденція, вочевидь, пов’язана із кризовим становищем частини православ’я та асоціацією церкви саме з УПЦ (МП) у бататьох українців.

Влітку КМІС публікував результати ще одного дослідження, яке показало різко негативне ставлення суспільства до УПЦ (МП). 66% громадян висловилися за повну заборону цієї церкви і ще 19% виступають за контроль її діяльності державою. Загальнонаціональне зростання негативного ставлення до Української Православної Церкви (Московського Патріархату) є результатом багаторічної дискредитуючої діяльності служителів даної церкви, численних скандалів і кримінальних справ.

Ієрархи УПЦ (МП) мали багато можливостей остаточно розірвати політичний, духовний та культурний зв’язок із РПЦ, однак їх дії були формальними півкроками, яки не повернули довіру народу. Разом з цим, для служителів церков різних конфесій буде корисним звернути увагу на негативні антицерковні тенденції та врахувати це у своєму служінні.