logo

Нобелівську премію миру може отримати «Рух пацифістів», який перешкоджає мобілізації в Україні

9 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Міжнародне бюро миру (IPB) в Берліні презентувало цьогорічних номінантів на Нобелівську премію миру. Як пише Deutsche Welle, ними стали три організації з росії, України та Білорусі, діяльність яких полягає у спротиві мобілізації.

На сайті IPB повідомляється, що «Російський Рух відмовників від військової служби, Український рух пацифістів, білоруський «Наш дім» продемонстрували неперевершену досконалість і відданість у своїх зусиллях як захисників миру, відмови від військової служби з мотивів совісті та прав людини».

Українським номінантом став «Рух пацифістів», мета якого ускладнити мобілізацію до ЗСУ та допомогти ухилянтам. Його очолює Руслан Коцаба — одіозний журналіст телеканалів 112-Україна та NewsOne та фігурант кримінальної справи про державну зраду. У 2015 році він закликав бойкотувати мобілізацію. Наступного року Коцабу засуджено за перешкоджання діяльності Збройних сил України (ЗСУ), проте з того часу тривають перегляди справи. Сьогодні він знаходиться у Сполучених Штатах Америки та називає себе політичним біженцем.

Ця номінація є нечуваною та обурливою з кількох причин:

  1. Мир в Україні залежить не від формального зменшення активності бойових дій, а від поразки росії та повернення Україною своїх законних кордонів. Орієнтація так званих миротворчих організацій на спротив посилення української армії свідчить або про їх нерозуміння суті російсько-української війни, або про відвертий спротив безпеці України.
  2. Номінація трьох організацій від України, Білорусі та росії є зрівнянням сторін. Мобілізація в росії — це сприяння агресії та підтримка людиноненависницького режиму, в той час, як для України мобілізація є необхідною дією для виживання народу. Визнання і схвалення українського «Руху пацифістів», який перешкоджає армії, — сигнал Міжнародного бюро миру із засудженням України та нашої боротьби.
  3. Не може бути випадковим повторне виокремлення номінантів із трьох держав. Коментуючи номінацію співпрезидент IPB Філіп Дженнінгс заявив: «Навіть перед обличчям ескалації загроз три рухи наполегливо продовжують свою відданість допомозі особам, які чинять опір війні та військовій мобілізації». Це свідчить про небажання дати оцінку нинішній війні та свідомий поділ відповідальності між всіма учасниками.

Міжнародне бюро миру — пацифістська організація, основна миротворча мета якої спирається на неефективну стратегію роззброєння та зменшення військових витрат. Цю методику вона використовує з 1910 року, коли здобула Нобелівську премію миру, щоправда, це не попередило Першу світову війну.