logo

Нобелівську премію миру розділили три лауреати

7 жовтня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні, 7 жовтня, нобелівський комітет оголосив про присвоєння Нобелівської премії миру білоруському політв’язню Алесю Беляцькому, українській організації «Центр громадянських свобод» та російській правозахисній організації «Меморіал». Такий поділ премії українська громадськість сприйняла неоднозначно, тим не менше пропонуємо поглянути, ким саме є лауреати.

Алесь Беляцький — активіст, правозахисник і практикуючий католик, який багато років бореться проти режиму Лукашенка за свободу білоруського народу. Ще у 1996 році він заснував правозахисний центр «Вясна», який відстежував та оприлюднював інформацію про факти порушення прав білоруським режимом, зокрема ув’язнення опозиціонерів.

Беляцький входив до оргкомітету опозиційного «Білоруського народного фронту», а у 1990 році був одним з організаторів громадської організації «Білоруська католицька громада». Внаслідок переслідування з боку влади він отримав статус політв’язня 2011 році, коли його засудили на 4,5 роки позбавлення волі з конфіскацією майна. Влітку 2021 року режим знову ув’язнив правозахисника і зараз він досі знаходиться за ґратами. Під час церемонії нагородження представники нобелівського комітету закликали звільниіти політв’язня.

Ще одним лауреатом став український Центр громадських свобод, заснований у 2007 році. Дана організація декларує своєю метою фіксацію порушень прав людини та воєнних злочинів на Донбасі, просвітництво у сфері прав людини та демократії. Для об’єктиності, варто зазначити, що «демократія і права людини» в ЦГС представлені в ліволіберальному трактування (центр активно співпрацює з ЛГБТ-організаціями і упереджено оцінює діяльність просімейних організацій).

Попри неоднозначність організації, нагородження Центру громадських свобод у 2022 році, найперше стосується його роботи в контексті повномасштабного російського вторгнення і фіксування воєнних злочинів. «Вони документували воєнні злочини проти цивільних. Центр грає ключову роль у тому, щоб винні були покарані за ці злочини», — зазначила представниця нобелівського комітету Беріт Рейсс-Андерсенн.

Третя організація-лауреат — російський центр «Меморіал». Це правозахисна організація, заснована ще 1989 року, яка багато років висвітлювала репресії радянського та путінського режимів і займалася просвітницькою діяльністю задля поширення інформації про репресії кремля.

В такій авторитарній державі як росія, центр «Меморіал» не міг довго існувати без проблем. Після початку російської агресії проти Україні у 2014 році центр було внесено до списку іноземних агентів. У грудні 2021 року Мосміськсуд ухвалив рішення ліквідувати організацію, яка, за даними прокуратури, «демонструє стійку зневагу до Конституції та законів, порушує права громадян та право на доступ до інформації». Очевидно, що це була лише формальна причина, щоб знищити організацію.