logo
17 січня 2018 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Christianitytoday.com.

18 січня 1917 року помер Ендрю Мюррей, місіонер у Південній Африці, вчитель, пастор та письменник. З огляду на його богослів’я, його також вважають одним з родоначальників п’ятидесятницького руху.

Він народився 9 травня 1828 року. Ендрю був другою дитиною Ендрю Мюррея старшого, місіонера Нідерландської реформатської церкви, який був направлений з Шотландії до Південної Африки. Початкову освіту Ендрю та його брат Джон отримали у Абердіні. Там же вони отримали і свої магістерські ступені у 1845 році, після чого направилися до Утрехтського університету, де вивчали теологію.

У 1856 році в Кейп-Тауні (Південна Африка) Ендрю Мюррей одружився з Еммою Рутерфорд, і у їхній родині народилося восьмеро дітей (4 хлопчики і 4 дівчинки).

За своє життя він видав близько 240 праць, серед яких понад 50 книг, і багато з них були написані як англійською, так і голландською мовами. Він ніс пасторське служіння у церквах Південної Африки. У 1889 році був серед засновників Південноафриканської Генеральної місії. Він став провідником пробудження святості, адже багато вчив про силу Божого Слова та молитви, приділяючи особливу увагу питанням перебування у Божій присутності та сповнення Божим Духом.

Мюррей писав, обґрунтовуючи це Святим Письмом, що християни можуть вільно вірити і переживати благодать Божу. Він вважав, що Бог зробив усе, що потрібно людям, щоб жити багатим, продуктивним, змістовним життям, яке бере участь у житті Божому. Перешкоди для такого життя включали в себе недостатню відданість Богу, відсутність впевненості в помазанні Духа та глибокий скептицизм щодо сили молитви.

Одна з його найпопулярніших книг, «З Христом у школі молитви» (With Christ in the School of Prayer), він бере вчення Нового Заповіту про молитву та висвітлює його у 31 «уроці», спрямованих на те, щоб допомогти читачеві змінити непостійну, неефективну молитву на більш повне розуміння тієї роботу, яку Бог закликає його робити. За словами Мюррея, церква часто не розуміє, що «Бог править світом молитвами своїх святих, що молитва є силою, якою переможений сатана, що через молитву Церква на землі має розпорядження силами небесного світу».

Мюррей помер за чотири місяці до свого 89-річчя, залишивши по собі великий спадок для подальшого розвитку християнського служіння.