У Пакистані суд виніс смертний вирок християнці за повідомлення у WhatsApp

20 вересня 2024 р.

Пакистан залишається однією з тих країн, де бути християнином небезпечно для життя. Проблема не лише в натовпах ісламістів, які здійснюють погроми християн, але й у системі ісламської країни. У середу, 18 вересня, пакистанський Суд Федерального агентства розслідувань (FIA) виніс смертний вирок багатодітній матері Шагуфта Кіран за звинуваченням у богохульстві.

Історія її переслідування розпочалася ще у вересні 2020 році. Тоді Шагуфта долучилася до спільноти «Pure Discussion» з релігійними дискусіями у WhatsApp. Учасник цієї спільноти Шираз Ахмед Фарукі звернувся до правоохоронних органів зі скаргою на християнку, буцімто вона висловлювалася про пророка Мухаммада без належної поваги. В липні 2021 року її заарештували разом з чоловіком і двома синами.

Шагуфта Кіран попередньо засудили до семи років позбавлення волі та штрафу в розмірі 100 000 рупій, однак розслідування продовжили і в середу суд виніс вирок — стратити жінку через повішення. Зараз в обвинуваченої є 30 днів для подання апеляції і можливого оскарження найвищої міри покарання.

Адвокат Шагуфти, Рана Абдул Хамід, якого призначила правозахисна організація Voice for Justice, заявив, що обвинувачення проти його клієнтки були необґрунтованими та викликаними особистою неприязню. Він наполягає на скасуванні вироку, спираючись на численні процесуальні порушення, а також зазначає, що на суд чинили тиск радикальні ісламісти.

У липні цього року пакистанський уряд створив спеціальні суди для розгляду справ щодо Закону про запобігання електронним злочинам. Це пов’язано з посиленням контролю за поведінкою громадян в інтернеті та боротьбою із поширенням інформації, яка спонукає сумніватися в ісламі. Соцмережі є основним джерелом, звідки пакистанці можуть отримати дані з розвінчуванням мусульманських доктрин, що є злочином в цій країні.

Історія Шагуфти Кіран є черговим доказом неспівмірності «злочину» і покарання. У Пакистані регулярно відбуваються напади на християн і погроми, які завершуються не тільки знищенням майна, але й вбивствами релігійних меншин. Наприклад, у травні ісламісти забили до смерті 74-річного християнина Назіра Масіха Гілла, а в червні натовп лінчував та спалив туриста, якого звинуватили в оскверненні Корану. В більшості випадків у Пакистані реальні вироки за подібні злочини отримують одиниці

Шагуфта Кіран стала другою християнкою, яка отримала смертний вирок у справі про богохульство. Раніше християнка Асія Бібі була засуджена до смертної кари за аналогічними звинуваченнями. Вона провела вісім років у в'язниці і тільки у 2018 році колегія суддів прийняла апеляцію, визнавши звинувачення проти неї безпідставними. Після виправдання Асія Бібі разом із сім’єю покинула країну, побоюючись подальших переслідувань.