Пакистанські мусульмани здійснили погром християнської громади

28 травня 2024 р.

25 травня в пакистанському місті Саргода у провінції Пенджаб натовп мусульман здійснив погром християнської громади. В суботу ісламісти рушили в район, де проживають християни, і почали нападати на людей, грабувати та підпалювати будинки.

Місцеві радикальні мусульмани звинуватили 74-річного християнина Назіра Масіха Гілла та його сина в богохульстві за нібито осквернення Корану. Річ у тім, що напередодні мусульмани побачили на вулиці біля будинку християнина обгорілий Коран. За словами його племінника Ірфана, Гілл спалив макулатуру на вулиці біля свого будинку та зайшов усередину, коли хтось кинув у вогонь копію Корану. Очевидно, це провокація, адже в такій мусульманській країні як Пакистан, де зневага ісламу карається стратою, християни не будуть палити Коран і тим паче привселюдно.

Розлючені мусульмани звинуватили християн і побили кількох з них, розшукуючи свою ціль. Вони схопили 74-річного чоловіка, жорстоко побили його та протягнули по вулиці. Хоча пакистанський уряд багаторазово доводив, що не є дружнім до християн, однак під час цього нападу ісламістів поліція дійсно стала на захист християнської громади та встигла евакуювати близько десятка з них.

 Коли прибула поліція, то мусульманський натовп почав закидувати правоохоронців  цеглою та камінням. Вони повністю спалили житло та взуттєву фабрику, яка належала християнській родині. Поліціянти доправили до лікарні кількох поранених, зокрема й звинувачуваних сина та батька, який перебуває у важкому стані. 

Начальник районної поліції Асад Іджаз Малхі повідомив журналістам, що коли прибув на місце погрому, то «ситуація була дуже нестабільною, натовп вимагав, щоб так званий “богохульник” був переданий їм, щоб зіткнутися з їхнім гнівом». Він повідомив, що кілька його підлеглих були поранені, захищаючи сім’ю християн. 

Після суботніх подій поліція заарештувала близько сотні учасників погрому та посилено патрулює у християнських кварталах і поблизу церков. Також поліція не знайшла жодних підстав звинувачувати сім’ю Гілл у богохульстві.

Поліція охороняє пресвітеріанську церкву в Саргоді, 26 травня 2024 року

Після цих подій генеральний секретар Всесвітньої ради церков преподобний Джеррі Піллей висловив солідарність із церквами в Пакистані:

«Ми думаємо про переслідуваних та постраждалих християн в Саргоді... Також молимося за сім’ї тих, хто втратив близьких, і тих, хто постраждав і поранений у цій новій хвилі насильства».

Погроми християнських громад в Пакистані відбуваються регулярно. Торік мусульманський натовп напав на християнську громаду цьому ж регіоні, розгромив кілька церков і підпалив десятки будинків. Християни в Пакистані зазнають жахливої дискримінації та провокацій від мусульман, є ізгоями у громадах і постійно ризикують, коли діляться своєю вірою навіть в особистій розмові.