Європейський Євангельський Альянс відповів на пропагандистські закиди російських євангельстів

16 липня 2024 р.

Більшість російських протестантів не засудили агресію проти України та навіть підтримували окупантів. Раніше ми писали про внесення деяких протестантських лідерів Росії до санкційних списків та благословіння російських ракет. Однак підтримка диктаторського режиму не обмежується внутрішньоросійськими прецедентами. Деякі євангельські лідери входять у конфронтацію із західними вірянами, звинувачуючи останніх у неготовності сприянню миру

1 липня голова Російського євангельського альянсу Віталій Власенко в інтерв’ю Christian Daily International скаржився на підтримку України з боку західних християн:

«Дуже важко говорити слова розради близьким загиблих, коли все так неоднозначно. Дуже важко, коли замість закликів до миру та переговорів про припинення війни чуєш про «військову поразку твоєї країни на полі бою». Власенко розповідав про те, як йому «важко» бо, «на країну, яку ти любиш, нападають країни всього західного християнського світу».

На ці закиди відповів Європейський Євангельський Альянс, який виступив із дуже однозначною заявою. В ній йдеться про підтримку ідеї миру як для України, так і для Росії, однак шлях до цього миру тільки один:

«ЄЄА твердо вірить, що шлях до миру для України та Росії простий. Росія має  повністю вийти з української території, яку захопила ще у 2014 році, а також із землі, яку захопила у 2022 році. Російське вторгнення, окупація та спустошення є незаконними. Росія не мала провокацій для вторгнення. Україна як самостійна держава має право захищатися та обирати своє майбутнє. Немає нічого неоднозначне ставлення до цієї війни».

 Європейський Євангельський Альянс відкинув будь-які звинувачення у винуватості західних християн перед Росією. Натомість він наголошує, що справедливий мир полягатиме у відновленні територіальної цілісності України та виплаті Росією репарації.

Протягом останніх трьох років ми часто чули риторику, подібну до слів Віталія Власенка. Найчастіше це маніпуляція стражданнями і жертвами без визнання винуватця цієї війни. Той факт, що Власенко звинувачує західний світ у неготовності до миру свідчить про повну його інтеграцію у наратив російської пропаганди про «колективну агресію Заходу проти Росії і випереджувальне вторгнення в Україну». 

Протягом останніх років відстань між російськими та українськими протестантами стала величезною, адже російські Євангеліки мовчали, коли треба було говорити і навіть приєдналася до пропагандистської машини Кремля, закриваючи очі на всі російські злочини. Ця відстань не може зникнути за один день, але, як ми бачимо, російські церковні лідери навіть не намагаються бути голосом правди, але давно стали рупором пропаганди.