Російські протестанти співають про «балістичні ракети для Христа»

18 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого 2024 р.

В суботу, 18 листопада, в мережі набуло популярності відео із богослужіння в одній із протестантських церков Санкт-Петербурга, де віряни вихваляли російські балістичні ракети. Старший пастор церкви «Місія Світло Христа» Ольга Голікова під час прославлення співала про «велич росії» і озвучила просто немислимі для християн заклики:

«Ми беремо, Господь, цю злітну смугу. Ми підіймаємося Твоїми балістичними ракетами, ми підіймаємося Твоїми, Господи, літаками надзвуковими, щоб нести благу звістку про те, що росія для Христа!», — заспівала Голікова, коли парафіяни її церкви буквально марширували в залі.

Російські протестантські церкви вже не перший рік знаходяться у жахливій духовній кризі. Більшість пасторів або активно підтримують так звану «спеціальну воєнну операцію», або мовчать про злочини російської армії, коли їх віряни отримують повістки для участі в бойових діях на території України.

Яскравим прикладом цілковитої лояльності до кремля багато років виступає лідер союзу російських п’ятидесятників Сергій Ряховський. Діячі РОСХВЄ регулярно беруть участь у заходах, присвячених зближенню російської влади та релігійних лідерів, на круглих столах в Держдумі, присвячених взаємозв’язку церкви, держави й армії в росії, а також конференціях, де засуджувався «нацизм в Україні».

Підтримка російськими протестантами агресії кремля є наслідком глибоких доктринальних проблем, пов’язаних із хибним трактуванням ролі церкви та її зв’язків із державою. Багато років служителі РОСХВЄ та інших об’єднань перебувають в компромісі чи навіть «освячують» російський режим задля збереження комфорту і зручного суспільного статусу.

Лояльність до кремля часто переростає у звичайний фанатизм і в протестантських церквах лунають наративи про певний особливий шлях для росії, особливу духовність та навіть богообраність російського народу. Саме тому доводиться спостерігати абсолютно безбожні благословіння ракет і чути пісні про донесення благої звістки через літаки і балістичні ракети.