Більша частина британських християн не відчувають себе захищеними

16 червня 2024 р.

Британська некоменційна організація «Голос справедливості» опублікувала звіт з аналізом становища християн у Великій Британії. Вони провели опитування вірян та виявили, що 56% християн переживали ворожість і глузування, коли обговорювали свої релігійні переконання. Цей відсоток більший серед респондентів до 35 років, що свідчить про вороже ставлення до християнства серед молодих людей.

Також у звіті йдеться, що віряни відчувають негативні стереотипи про християн на їхній роботі, а 38% християн відчували обмеження свободи слова. 78% респондентів сказали, що вони вважають, що релігійна дискримінація не розглядається так серйозно, як інші форми дискримінації. Багато респондентів помітили, що суспільство ставиться до мусульман з «більшою делікатністю», ніж до християн, а будь-яка критика мусульман сприймається як расизм. 

Дослідники з «Голосу справедливості» зробили висновок, що послідовність і традиційне богослів’я є факторами, які більш притаманні упослідженим християнам, що лише посилює релігійну упередженість:

«Наше дослідження показало, що коли справа доходить до переконань щодо шлюбу, статі та гендеру, тоді як решта суспільства була охоплена прогресивними ідеологіями, більшість [дискримінованих] християн залишалися непохитними у ортодоксальній християнській позиції».

Християни відчувають відстороненість та дискримінацію в різних сферах життя. У звіті згадано випадки звільнення медичного персоналу за носіння хрестика, антихристиянські настрої в освіті, коли зміст та організація навчального процесу виключають можливість повноцінного християнського способу життя в учнів та вчителів. 

Хоча більшість прикладів дискримінації формально не пов’язані з органами влади, однак є численні приклади, коли поліція сама була суб’єктом утиску християн. Тут можна згадати і напади поліції на вуличних проповідників, і арешт жінки, яка молилася біля клініки абортів, і перешкоджання поліціянтів християнській вуличній співачці.

Це лише деякі окремі історії, які загалом формують тенденцію витіснення християн із публічного простору, зменшення ваги їх голосу і перетворення послідовного християнства на причину для сорому. Це складові нездорової атмосфери, в якій вірянам стає дедалі складніше не лише ділитися з іншими своєю вірою, але й вільно її сповідувати. 

Все це фіксується на тлі поступового зменшення частки християн, умовного «старіння» прошарку релігійних людей, а також зростання кількості атеїстів і мусульман. Протягом останніх двох років спостерігалася тенденція, коли Християни себе ідентифікують менше половини населення в Англії, Вельсі та Шотландії. Ці дані та наслідки міграційних процесів останніх десятиліть формують передумови для суттєвої зміни культури британців, які відходять від християнських традицій.