logo

Захисник фортеці «Жмеринка», Волтер Скотт, помер від зупинки серця

24 квітня 2024 р. \ оновлено 25 квітня

24 квітня стало відомо про смерть письменника та громадського діяча Волтер Орр Скотта. Американець за народженням, він останні 13 років прожив в Україні, віддано люблячи її та заступаючись за неї перед Богом.

Дорогі мої друзі, рідні та знайомі. Сьогодні зупинилося серце мого Волтера. Пішов у вічність мій чоловік, мій друг, мій захисник, моя підтримка, моя опора. Словами не можна передати весь біль і печаль. Наше життя, на жаль, не вічне...

Любов Шадрухіна, вдова покійного

Народився Волтер Скотт 1944 року в Америці. В молоді роки він служив у Військово-морському флоті США, а крім того, вивчився на фармацевта. Спершу Волтер працював за цим фахом, але потім став офіцером в службі охорони громадського здоров’я США. По закінченню служби він пішов у відставку зі званням капітана шостого офіцерського рангу. Наступні роки життя він займався поліграфічним друком, виготовленням рам для картин та фотографією. Був власником Художньої галереї Хайленд.

Волтер Скотт (по центру). Фото з Фейсбук-сторінки Волтера

У віці 67 років Волтер Скотт переїхав в Україну, де жив у Жмеринці (яку він називав своєю фортецею) зі своєю дружиною Любов'ю. Від початку війни Росії проти України, він став волонтером, благодійником та надихаючим оратором, виступаючи перед військовими, молоддю, та ін. Так, весною 2017 року Волтер відвідав АТО і опублікував серію звітів «Думки з військового фронту» про роботу однієї з волонтерських груп з Вінницької області, яка допомагала там морським піхотинцям. А восени 2019 року він зустрівся з курсантами одеського Інституту ВМС, Одеської морської академії та військовослужбовців комендатури забезпечення ВМС Збройних Сил України.

Крім того, Волтер Орр Скотт писав книги, які можна прочитати як англійською, так і українською. Багато з цих книг він присвятив Україні та її культурі. Серед них: «Історія одного солдата», «Вставай, Україно!», «Шевченко. Поезія в історіях», а також книга «Дари. Книга перша — Миро». Був нагороджений в Україні за свою діяльність. Серед цих нагород: медаль «Волонтер України» в 2017 р., диплом Лауреата загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання» в 2018 р. за вагомий внесок у примноження духовного потенціалу українського суспільства, вірність ідеалам правди і добра, Орден Рівноапостольного Великого Князя Володимира за особливий внесок у відродження Української державності та духовності, посилення ролі Української Церкви в житті суспільства та держави в цілому та диплом лауреата літературно-мистецької премії імені Павла Добрянського за 2023 рік у номінації (категорія) Сучасна українська поезія та проза за збірку оповідань та віршів англійською та українською мовами «Історія одного солдата».

Волтер Скотт (по центру). Фото з Фейсбук-сторінки Волтера

3 березня 2022 року, коли Україна активно боролася проти російських загарбників, Волтер задекларував свою підтримку нашій країні. Він написав так:

Деякі кажуть, не втручайтеся. Це не наша боротьба. Але Америка завжди стояла за волю і свободу. Усі нації, які пізнали і полюбили переваги життя у вільних і демократичних країнах, завжди протистояли гнобленню і диктаторам. Багато років тому хтось написав, що на червоно-білих смугах американського прапора приховані слова «Воля» і «Свобода». Якщо це так, як ми можемо стояти осторонь і бездіяльно спостерігати, як диктатура російського імперіалізму атакує молоду демократію, як Україна? Ми не можемо, якщо ми все ще відстоюємо свободу.

На час війни з Росією Волтер Орр Скотт принципово прийняв рішення лишитися в Україні, де і відійшов у віці 80-ти років до Господа.