logo

У Чехії лікарі переплутали пацієнток і зробили аборт не тій жінці

2 квітня 2024 р. \ оновлено 2 квітня

В одній із празьких університетських лікарень стався жахливий інцидент: лікарі переплутали пацієнток і вагітній жінці, яка прийшла на плановий медогляд, зробили аборт. Обидві жінки були азійського походження та не говорили чеською мовою.

Лікарі пояснюють помилку саме мовним бар'єром, однак це не виправдовує їхні дії та не поверне дитину до життя. Всіх працівників лікарні, які можуть мати відношення до події, тимчасово відсторонили від роботи.

«Це дуже прикрий випадок. Повинне бути проведене внутрішнє розслідування, і якщо була неправомірна поведінка, винний повинен бути покараний», – сказав міністр охорони здоров’я Камаль Фархан в інтерв'ю CNN Prima NEWS. За його словами, якщо неправомірну поведінку буде доведено, лікарня має відшкодувати матері збитки. «Однак матеріальними коштами ніхто не замінить втрату, яку зазнала мати», — зазначив Фархан.

Цей випадок вчергове торкається морально-етичної дилеми щодо захисту життя. Для людей, які підтримують аборти, вбивство ненародженої дитини є всього лише медичною процедурою. Однак для матері, яка втратила свою дитину через дії лікарів, це вбивство, яке не буде розслідуватися відповідно, адже держава не визнає ембріон людиною.

Чеський міністр охорони здоров'я говорить про неможливість матеріально компенсувати втрату матері, однак поминає питання, яке очевидно виринає з інциденту: чому життя дитини має значення тільки тоді, коли цього хоче її мати? У Чехії та більшості європейських держав ідея повного захисту життя все ще недостатньо популярна, щоб змінювати законодавство. В центрі боротьби за життя стоїть ідея про суб'єктність дитини, а не тільки матері. Також важливим аспектом є захист життя саме від зачаття, тобто надання прав дитині незалежно від терміну вагітності.

Більшість населення Чехії не відносить себе до жодної релігії, різке падіння поширення християнства почали фіксувати за радянської епохи. У травні 2019 року в рамках регулярного опитування Центр дослідження громадської думки виявлено, що 68% чехів Підтримують легальність абортів та повну свободу жінки в цьому питанні, 19% вважають, що аборт можна дозволити лише з огляду на здоров’я та «соціальні причини».