logo

Велика Британія, Україна, Ізраїль: кого американці бачать союзниками у випадку глобальної війни

25 березня 2024 р. \ оновлено 25 березня

21 березня міжнародна аналітична група YouGov опублікувала результати дослідження громадської думки американців щодо потенційної глобальної війни та визначила можливих союзників Сполучених Штатів. Більшість американців (61%) вважають, що в наступні 5-10 років ймовірна світова війна, в якій США доведеться взяти участь.

Країни, які американці, швидше за все, вважають залученими в гіпотетичний глобальний конфлікт і є союзниками США, — це Велика Британія (67%), Україна (58%) та Ізраїль (58%). Також досить прогнозовано американці визначали союзниками США Францію, Німеччину, Австралію, Польщу, Південну Корею та Японію.

Перелік потенційних противників є цілком прогнозованим: Росія (72%), Китай (69%), Іран (67%), Північна Корея (65%). В електоральному розрізі республіканський електорат більш схильний стверджувати, що західні країни та їхні союзники виграють проти Росії (60%), Китаю (56%), а також Китаю та Росії разом (55%).

Опитування американців підтверджує загальні тенденції останнього року щодо ймовірності перенесення війни на інші європейські країни, якщо Росію не вдастся зупинити в Україні. Амбіції кремлівського лідера зростають і сьогодні Європа вже цілком серйозно розглядає можливості до оборони перед російською агресією, особливо це стосується Польщі, Фінляндії та країн Балтії.

Українські військові отримують західну техніку

Цей сценарій дедалі більше тривожить Європейський Союз і протягом останніх місяців ми спостерігаємо перевірки обороноздатності та нові ініціативи військової підтримки України, які все ще є недостатніми, зважаючи на масштаб війни. Разом з цим європейці, які багато десятиліть не знали, що таке національна війна, виявили серйозні проблеми у становищі своїх армій та війського забезпечення.

Окремо слід звернути увагу на потенційних противників проамериканського блоку країн. Росія розпочала наймасштабнішу війну в ХХІ столітті, продовжує наступ на Україну та багаторазово порушила міжнародне право. Китай проводить провокації у Південнокитайському морі, претендуючи на контроль над його акваторією, і відкрито погрожує Тайваню анексією. Північна Корея масштабно постачає боєприпаси для Росії, близькосхідних терористів та нарощує військову співпрацю з Суданом, Нігерією, Мозамбіком та Ефіопією. Іран багато років фінансує та контролює терористичні угруповання Хамас та Хезболла і провокує військові загострення на Близькому Сході.

Сценарій розгортання глобальної війни зовсім не бажаний ані для Європи, ані для США і їх союзників. При цьому ми роками спостерігаємо як авторитарні агресори стають сміливішими, бо не отримують достатньої відповіді. Однак блок нової старої «Вісі зла» не матиме такої сміливості для агресії, коли віроломний російський агресор зазнає поразки і буде покараним. Саме тому повноцінна військова підтримка України — це інвестиція у геополітичну перемогу Заходу.