logo

В Англії заборонили лікування блокаторами статевого дозрівання

19 березня 2024 р. \ оновлено 19 березня

В Англії Служба охорони здоров'я (NHS) згортає використання блокаторів статевого дозрівання для дітей, які вважають себе трансгендерами. Минулого тижня у державній службі опублікували документ, в якому йдеться, що лікарі переглянули свої дослідження та дійшли висновку, що недостатньо доказів безпечності або клінічної ефективності гормонів, що пригнічують статеве дозрівання, щоб зробити терапію доступною на даний момент. Таким чином блокатори статевого дозрівання не дозволено використовувати як засіб лікування.

Блокатори статевого дозрівання — це гормональні препарати, які не дають дитині нормально розвиватися відповідно до своєї статі. Лобісти гендерної теорії проштовхують цю «терапію» для дітей, які мають проблеми зі своєю ідентичністю та не хочуть нормальних змін у своєму тілі, які є природними для пубертату. Підліток, який приймає блокатори статевого дозрівання, отримає відстрочення початку статевого дозрівання шляхом блокування організмом вироблення статевих гормонів, таких як тестостерон і естроген. 

З 2021 до 2022 рік понад 5000 підлітків були направлені до Служби розвитку гендерної ідентичності при національній клініці Великої Британії. Десять років тому таких було 250. Після рішення NHS наприкінці березня клініка закривається. Це підтримала міністр охорони здоров’я Марія Колфілд: «Ми завжди чітко усвідомлювали, що безпека та добробут дітей є першочерговими, тому вітаємо це важливе рішення NHS».

Деякі лікарі та трансактивісти багато років стверджували, що блокатори статевого дозрівання — це єдиний шлях для так званих «дітей-трансгендерів», щоб вони не відчували відчаю через зміни у своєму тілі, які не відповідають їхній самостійно визначеній ідентичності. Однак наразі ніхто точно не знає, які наслідки матиме людина, котра у підлітковому віці вживала блокатори статевого дозрівання. Хоча американські лікарі стверджують, що дія цих препаратів є зворотною і припинення їх вживання відновить нормальний розвиток людини, проте їх британські колеги не поспішають схвалювати такі експерименти. Не відомо, якими будуть довготривалі наслідки цього для ендокринної системи людини.

Після рішення Національної служби охорони здоров'я місцеві ЛГБТ-організації висловили обурення. Наприклад, в організації Stonewall розкритикували NHS за «ненадання високоякісної своєчасної медичної допомоги». Загалом критика з боку подібних об’єднань цілком очікувана. Їх стратегія лобізму підтримки дитячої трансгендерності націлена на створення майбутнього активу, адже підтримка ідеї про множинність ідентичностей і можливість змінювати стать стимулюватиме розширення частки молоді, яка не впевнена у своїй статі та ідентичності.