logo

На Росії завершилися чергові «вибори Путіна»

18 березня 2024 р. \ оновлено 18 березня

На Росії завершилися «вибори» і Центральна виборча комісія РФ нарахувала кремлівському диктаторові 87,28% підтримки громадян. Друге місце Путін делегував комуністу Миколі Харитонову, який нібито набрав 4,3%. І на Росії, і за її межами всі чудово розуміють, що це дійство не має нічого спільного з ідеєю демократії, тобто прямою залежністю формування влади від волі людей, які мають складати громадянське суспільство.

Цьогорічні російські вибори остаточно перетворилися у фарс і театралізовану формальність. Результати голосування були відомі задовго до початку передвиборчої кампанії, тому дні голосування влада використала як відбуття формальності і розвагу для народних мас. Щоб заманити людей на голосування російська влада сприяла перетворенню виборчих дільниць буквально на місця для маскарадів і шаманських ритуалів.

Шамани розважають виборців на дільниці в Якутську

Заявлена явка в 74% є умовною і ніхто ніколи не дізнається, яка кількість росіян проголосували насправді і чи дійсно їх голос був врахований. Наприклад, опозиційна газета «Новая-Европа» провела дослідження динаміки підрахунку та включення «аномальних» голосів і виявила, що не менше 31,6 мільйона голосів Путін отримав шляхом фальсифікацій.

Частина виборців на Росії, так і на закордонних дільницях псували бюлетені та висловлювали свій «російсько-ліберальний» протест. На зіпсованих бюлетенях вони писали антивоєнні лозунги, підтримували покійного Олексія Навального та називали Путіна вбивцею.

Зіпсований бюлетень з антивоєнними гаслами

США та низка європейських держав вже висловили невизнання виборів та вчергове заявили про підтримку територіальної цілісності України. ЄС опублікував відповідну заяву, в якій йдеться, що «Вибори проходили в умовах політичного простору, що постійно звужується, що призвело до тривожного зростання порушень громадянських і політичних прав, не допустило до виборів багатьох кандидатів, у тому числі всіх тих, хто виступав проти незаконної агресивної війни Росії, позбавило російських виборців реального вибору і сильно обмежило їх доступ до достовірної інформації».

Аніматор на виборчій дільниці

Критика російських виборів та засудження голосування на окупованих територіях не вплине на остаточне оголошення нового старого президента. Світові політики: як і раніше: визнаватимуть Путіна російським лідером, а для внутрішньої аудиторії кремлівські пропагандисти продовжуватимуть робити видимість демократії. 

У ХХ столітті республіканська форма правління із регулярними виборами стала загальною нормою для більшості держав світу, а демократія стала сприйматися як певна норма і «квиток» до цивілізованого світу. Проте наскільки реальним є волевиявлення народу ніхто не дізнається, бо багато десятиліть «вічні» правителі в недемократичних республіках організовують формальні голосування як перевибори себе або передачу влади. Так було у Радянському Союзі і так є в Сучасній Росії, КНР, КНДР та середньоазійських республіках, адже фактично в цих державах зберігається деспотія без громадянського суспільства чи поваги до міжнародного права.