logo

Ірландці сказали «Ні» гендерній ідеології на референдумі

12 березня 2024 р. \ оновлено 12 березня

8 березня в Ірландії відбувся референдум щодо змін до Конституції. Громадяни висловилися щодо двох запропонованих поправок, в яких пропонувалися зміни до трактування сім'ї та ролі жінки в ній.

Перша мала розширити визначення сім’ї, замінивши шлюб на «шлюб та інші тривалі стосунки». Друга поправка стосувалася зміни наявного визначення ролі жінки. У чинній редакції Конституції вказано, що жінка повинна турбуватися про членів сім’ї, присвячувати себе дому, а матері не повинні виходити на роботу, нехтуючи своїми домашніми обов'язками.

Переважна більшість ірландців проголосувала проти цих поправок, що стало несподіванкою для політиків та лівих активістів. Щодо першої 67,7% громадян проголосували проти, другу відхилили 73,9%. В деяких регіонах зміни відхилили понад 80% громадян. Такі референдуми проводять з надією на соціальну «модернізацію», однак населення продемонструвало, що не підтримує деконструкцію сім’ї та феміністичний порядок денний.

Лобісти зміни до Конституції намагалися використати 8 березня як привід мобілізувати громадян, щоб забезпечити високу явку в надії, що більшість підтримає поправки. Однак вони явно недооцінили консервативні настрої населення. Після оголошення результатів прихильники змін та чинні політики почали шукати винуватця «непоінформованості громадян» та слабкої кампанії, ігноруючи саму можливість, що люди можуть просто не підтримувати їхні зміни.

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар досить швидко визнав поразку, яка виявилася подвійною: явка склала лише 44% і навіть з них більшість відхилила зміни. Після оголошення результатів референдуму він заявив, що уряд Ірландії прийняв результат і буде «повністю його поважати».

Ірландські законотворці сподівалися на зовсім інший результат. Абсолютна більшість депутатів та урядовців підтримували зміни до Конституції та закликали громадян голосувати «так-так». Це вчергове підтверджує проблемну політичну культуру, коли політики намагаються впливати на волю громадян замість того, щоб реально представляти своїх виборців.

Разом з цим, ще зарано робити висновки про свідому консервативність ірландців, адже на попередніх референдумах щодо одностатевих шлюбів (2015) і легальних абортів (2018) ірландці підтримали антисімейні зміни.