logo

США готуються до заборони Tik-Tok

7 березня 2024 р.

Республіканці та демократи Палати Представників об’єдналися для розробки законопроекту, яким буде можлива заборона популярного китайського застосунку Tik-Tok. 5 березня двопартійна група конгресменів представила закон «Про захист американців від програм, які контролюються іноземними противниками».

Власником TikTok є компанія ByteDance, яка безпосередньо пов’язана із китайською Компартією. Представлений в Конгресі законопроект фактичного оголошує їй ультиматум: або ByteDance протягом 165 днів продає TikTok, або втрачає американську аудиторію. Небезпеку від TikTok визнають як у Республіканській партії, так і в Демократичній. Якщо Конгрес підтримає цей законопроект, то можлива заборона й інших програм які контролюються з ворожих для США держав (Росії, Китаю, Ірану).

Голова Спеціального комітету Палати представників з питань Комуністичної партії Китаю Майк Галлагер востаннє закликав керівництво Tik-Tok до прозорості та незаангажованості: «Порвіть з Комуністичною партією Китаю або втратьте доступ до своїх американських користувачів». У Tik-Tok такі ініціативи назвали «порушенням першої поправки до Конституції» (свободи слова).

Tik-Tok є одним із найпопулярніших додатків серед молоді як у США, так і в Україні та інших державах. Застосунок отримав глобальне охоплення в період пандемії і продовжує нарощувати аудиторію, значна частина якої — це діти й підлітки. Його методи збору даних забезпечують доступ до великої кількості вмісту на мобільних пристроях. Tik-Tok збирає конфіденційні дані про користувачів, а враховуючи зв’язок ByteDance із китайським урядом, використання цього додатку несе загрози також національній та кібербезпеці інших держав.

Програма збирає надзвичайно велику кількість інформації про користувачів і часто отримує її без явного відома людей. Сюди входять дані про адреси електронної пошти, номери телефонів, завантажений контент, інформацію про натискання літер на клавіатурі, рівень заряду акумулятора, мобільного оператора, бездротові з’єднання, марку та модель пристрою, операційну система, історію пошуку, час, витрачений на перегляд публікацій, назви та типи файлів на пристрої, а також місцезнаходження користувача. Тут важливо пам’ятати, що Tik-Tok збирає інформацію не лише всередині застосунку, коли ним користуються, але й дані про інші програми й активність в них.

Окрім проблем з конфіденційністю та прямим зв’язком з комуністичним урядом КНР, Tik-Tok несе загрозу для дітей і підлітком наявним контентом та принципами роботи застосунку. Згідно з дослідженням, проведеним Королівським товариством громадської охорони здоров’я, візуальний формат Tik-Tok часто показує ідеалізовані обличчя та тіла (що є результатом накладання фільтрів та ефектів) і це може сприяти спотвореному сприйняттю фізичної реальності. 

Дослідження, опубліковане в Journal of Medical Internet Research, показує, що часті користувачі Tik-Tok частіше відчувають симптоми депресії, тривоги та безсоння. Це може бути пов’язане із демонстрацією нереального життя, викривлених стандартів та життєвих пріоритетів. Однак цей аспект загрози притаманний не лише для TikTok, бо подібний механізм поширення візуального контенту є в YouTube та Meta.