logo

Стан ментального здоров’я у світі суттєво погіршується

6 березня 2024 р.

За даними Національного інституту стратегічних досліджень, внаслідок війни близько 40–50 % українців потребуватимуть психологічної допомоги. Часто це може ототожнюватися із ПТСР, однак лише 20–30 % осіб, які пережили травматичні події, можуть отримати розвиток цього розладу.

За даними МОЗ через 5–7 років очікується зростання кількості осіб з наркотичною, алкогольною та іншими залежностями. Через психоемоційне напруження, пов’язане із російською агресією, українці постаріють на 10–15 років, тобто хвороби, притаманні для зрілого та літнього віку, будуть траплятися на 10–15 років раніше, ніж це було до війни.

Суттєвими чинниками погіршення психічного здоров’я залишається участь в бойових діях, перебування в зоні бойових дій або й містах, які зазнають повітряних атак, а також перебування в зоні окупації. При цьому варто пам’ятати, що далеко не кожен, хто пережив цей досвід буде мати психічні розлади і не кожен, хто відчуває стрес, потребує обов’язкової психотерапії. Найбільше українці переймаються безпекою рідних, а також фінансовими труднощами, пов’язаними із втратою роботи.

 Однак серйозні проблеми з психічним здоров’ям спостерігаються не лише в Україні, яка перебуває у війні. Згідно з дослідженням АХА, близько 31% німців, китайців і тайців страждають психічними розладами. В Іспанії таких 34%, в Ірландії та Великій Британії 37%, в Туреччині 38%, а найбільша частка людей із психічними розладами у США — 40%.

У більшості країн, які стали об’єктами дослідження, спостерігається постійне зростання протягом минулих років і навіть у період між 2023 і 2024 роками. Серед жінок та молоді в Європі ця частка сягає до 50%. Також у всіх досліджуваних країнах спостерігається тенденція: чим молодше покоління опитаних, там більше людей мають проблеми. Лише 14% людей у ​​віці від 65 до 75 років заявили, що зараз страждають від депресії або тривожних розладів.

Ці дослідження демонструють серйозні проблеми сучасних людей. Чому показники поширення психічних захворювань у багатьох країнах доходять до рівня народу, який вже 10 років бореться з нерівним супротивником (2 з яких — це повномасштабна війна)? Німці та американці мають значно більші середні доходи і загальний добробут, вони багато десятиліть не бачили війни, однак частка розповсюдження психічних захворювань там надзвичайно висока. Це свідчить про те, що економічний розвиток та відсутність зовнішніх конфліктів не гарантують психічне благополуччя, і є багато інших чинників (в тому числі духовних і культурних), які серйозно впливають на суспільства.