logo

Президент Аргентини забороняє гендерну мову в офіційних документах

4 березня 2024 р. \ оновлено 4 березня

Президент Аргентини Хав'єр Мілей заборонив гендерну мову в усіх офіційних документах і державному управлінні. Обмеження поширюється на «інклюзивну мову та все, що пов’язано з гендерною перспективою, у всій національній державній адміністрації, адже це використовувалося як політичний інструмент». Раніше нова влада заборонила використання такої мови в армії.

В Аргентині офіційна мова іспанська. В цій мові існують закінчення, які відображають чоловічий або жіночий рід іменника. Однак гендерні активісти почали використовувати штучні закінчення «x», «e» або навіть «@» для позначення середнього або іншого роду, що, на їх думку, є формою «лінгвістичної інклюзивності». На ділі це всього-на-всього штучна мода на ідеологічно зумовлений словотвір, що не відповідає ані граматиці іспанської мови, ані реальним потребам суспільства.

Гендерні лінгвістичні експерименти гендерно орієнтованоїособливо були популярні в період правління лівого уряду Альберто Фернандеса, який всіляко сприяв подібним неологізмом задля підтримки ідеї «гендерної різноманітності». Боротьба із штучними фемінітивами та засиллям  мови була частиною передвиборчої програми чинного президента-лібертаріанця.

Після приходу до влади правих на чолі з Хав'єром Мілеєм Аргентина робить розворот у питанні так званої «гендерної політики». Якщо раніше держава усіляко сприяла трансгендерному порядку денному, а відповідні міністерства працювали для досягнення рівності результатів, то сьогодні гендерна ідеологія стала абсолютно небажаною для державної політики. В грудні Мілей офіційно ліквідував Міністерство у справах жінок, гендеру та різноманітності, що було явним сигналом згортання суперечливої політики щодо статі, яку проводили ліві.

Чинний аргентинський уряд рекомендує «уникати непотрібного використання жіночого роду в усіх публічних місцях» та очевидно ігнорує колишні спроби нав’язати третю чи середню стать. При цьому вже зрозуміло, що згортання політики «гендерної рівності» матиме спротив у лівих радикалів, які вже планують протести і демонстрації проти політики Мілея на 8 березня.

Аргентина знаходиться на іншому кінці світу від України, однак її проблеми подібні до нав’язування фемінітивів та гендерно-нетральної мови в нашій країні. Це стосується як чудернацьких закінчень для створення фемінітивів, так і використанням в публічній сфері (наприклад, українськими журналістами) займенників щодо трансгендерів які не відповідають їхній біологічні статі.