logo

Ісламісти в Буркіна-Фасо вбивають християн та мусульман

27 лютого 2024 р. \ оновлено 27 лютого

Недільна служба в Ессакане (Буркіна-Фасо) завершилася розстрілом християн. Близько 8:30 ранку ісламістські бойовики вдерлися на територію католицької церкви та відкрили вогонь по вірянах. 12 християн загинули на місці, ще троє померти пізніше внаслідок тяжких поранень.

Стрілянина сталася в регіоні Сахель, який відомий зростанням насилля. Озброєні ісламістські групи здійснили кілька нападів, деякі з яких були спрямовані на християнські церкви, а інші включали викрадення священнослужителів. 

Важливо зазначити, що ісламістські бойовики нападають не лише на християн, але також на тих мусульман, яких вони вважають недостатньо «вірними». Тієї ж неділі озброєні особи здійснили напад на мечеть у Натіабоані, в результаті чого загинули кілька десятків людей.

Папа Римський Франциск висловив жаль та співчуття щодо нападу на католиків та мусульман та вчергове заявив, що «ненависть не є вирішенням конфліктів». Папа закликав поважати місця поклоніння і закликав «боротися з насильством, щоб сприяти цінностям миру». 

Загалом ситуація в Буркіна-Фасо значно погіршилася за останні роки. Раніше вона була відносно спокійною державою в Африці. Проте активізація Аль-Каїди та Ісламської Держави з 2015 року призвели до загибелі близько 20 тисяч цивільних та переміщення понад двох мільйонів. Близько 40% території країни залишається під контролем бойовиків, які чинять терор проти цивільних, а особливо християн. Протягом 2022 року відбулося два військових перевороти, що лише поглибило масштаби релігійного переслідування.

Селище Ессакане, де стався напад на церкву, розташований на північному сході країни, поруч із місцем перетину кордонів трьох країн — Малі, Буркіна-Фасо та Нігеру. Ця частина Західної Африки перебуває в постійній політичній та безпековій кризі. Три країни наразі очолюють уряди, які прийшли до влади в результаті воєнних переворотів (в Нігері такий переворот здійснений за участі ПВК «Вагнер»). У січні цього року вони заявили про вихід з Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС), що є частиною політики відходу від співпраці із західними країнами та поглибленням внутрішньої кризи.