logo

У Вашингтоні відбувся 51-ий національний Марш за життя

20 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

У п’ятницю, 19 січня, у США відбувся 51-ий національний Марш за життя. Близько 100 тисяч американців вийшли на вулиці Вашингтону з лозунгом «З кожною жінкою, для кожної дитини», який відображає прагнення захистити і підтримати вагітних жінок, які вирішують залишити дитину. Це особливо важливо як продовження про-лайф кампанії після скасування загальнонаціонального права на аборт.

Марш за життя відвідав спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон. У промові він зазначив, що ідея про створення людей рівними, є основоположним принципом Америки, записаним ще у засновницьких документах нації. Також він поділявся власною сімейною історією та зізнався, що сам був незапланованою дитиною: «Мої батьки, які тоді були зовсім підлітками, вибрали життя. І я дуже вдячний за те, що вони це зробили», — сказав він.

Присутніх на марші особливо вразили слова президента March for Life Education Жанни Манчіні: «Ми працюємо над тим, щоб зробити аборти, перш за все, немислимими, щоб змінити серця та уми, але також щоб усі закони поважали гідність, притаманну людській особистості». Зміна культури та мислення людей значно важливіші, ніж тільки зміна законів, адже демократи погрожують ухвалити національне законодавство та закріпити право на аборт на всій території США.

Після скасування рішення суду «Роу проти Вейда» у 2022 році майже половина штатів запровадили закони про захист життя, які забороняють чи суттєво обмежують можливості здійснення абортів. Деякі штати ввели кримінальну відповідальність і для тих, хто допомагає здійснити дітовбивство, однак всі ці заходи є найперше юридичними запобіжниками.

Наявні обмеження абсолютно недостатні для відновлення гідності людини в Америці. Якщо зміниться влада у сенатах штатів, то можуть змінитися і закони. Так само якщо соціальні ліберали ухвалять національне законодавство на підтримку дітовбивства, то значна частина досягнень про-лайф руху також буде скасована. Саме тому важливі не лише закони, але культура й цінності народу.

Марші на підтримку життя в США — це демонстрація волі значної частини американського суспільства до захисту життя. Вони створюють та розширюють про-лайф організації, об’єднання молоді (зокрема студентів) різних конфесій задля створення політичної та культурної ваги в суспільстві. Варто пам’ятати, що рух за життя в США чи не найпотужніший у світі, що пов’язано з великою політичною активністю та релігійністю американського суспільства. В нинішній демографічній кризі Україна потребує підняття власного про-лайф руху, в авангарді якого, звичайно, буде церква. Однак у нашому пострадянському секуляризованому суспільстві ідея про боротьбу чи державне обмеження абортів все ще не популярна.

Теми: