logo

В Україні може з’явитися нове свято — День подяки Богу

15 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

8 січня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав ініціативу запровадити в Україні нове свято — День подяки Богу. Ідея такого державного свята з’явилася ще минулого року і схвалення проекту постанови відповідним комітетом свідчить про наявність політичної волі для цього рішення. Ініціатором виступив народний депутат Віктор Мялик, який є євангельським християнином. Святкувати День подяки Богу пропонується в останню неділю вересня, тобто в період завершення збору врожаю.

Співавтори документа — досить велика група народних депутатів, серед яких голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, його перший заступник Олександр Корнієнко та лідер парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Важливо зазначити, що прийняття постанови не передбачає внесення змін до інших законодавчих Актів і не потребує виділення додаткових коштів з державного бюджету для її реалізації.

Показово, що в пояснювальній записці зазначена досить благородна мета встановлення такого свята: «День Подяки Богові пропонується святкувати на міжконфесійному рівні з тією метою, щоб увесь український народ міг звернутись до Бога з подякою за Його милість, яка була явлена до українського народу в різні історичні часи та проявляється у теперішній час, коли Україна опинилася в умовах повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації».

В ході створення проекту постанови відбулися консультації з Всеукраїнською радою церков та релігійних організацій, яка підтримала ініціативу Мялика. Важливо зазначити, що цю ідею схвалили як українські християни різних конфесій, так і мусульмани та юдеї, а тому можна стверджувати, що потенційний День подяки Богу буде універсальним для різних українських вірян.

Безсумнівно, закладення нової традиції має протестантське коріння, хоча сама по собі ідея свята може доповнити традиції всіх конфесій. Українські протестанти мають власні звичаї Дня подяки Богу, які дещо відрізняються від американських і по часу, і по суті. Серед вітчизняних вірян (особливо євангельських християн) це свято було і є богоцентричним, тобто мова йде саме про подяку Богу.