logo

Джордж Сорос направив понад 50 мільйонів доларів симпатикам Ірану

11 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Американський мільярдер Джордж Сорос, відомий лобіюванням лівих в Україні, США та багатьох країнах Європи, роками фінансував проіранські організації. Понад 50 мільйонів доларів від фундації «Відкрите Суспільство» отримали низка організацій та аналітичних центрів, зокрема Міжнародна кризова група та Іранська експертна ініціатива. Остання офіційно є проектом, створеним за сприяння Міністерством закордонних справ Ірану.

Щедре фінансування проіранських організацій привернуло увагу ФБР в ході розслідування роботи в інтересах Ірану Роберта Меллі, глави лівої організації Міжнародна кризова група (International Crisis Group). Він колишній спеціальний представник США в Ірані, якого зараз звинувачують у неправомірному поводженні з секретними матеріалами. У 2008 році його звільнили з кампанії на підтримку президенства Обами за ведення перемовин із бойовиками ХАМАСу.

Як повідомляє New York Post, троє протеже Меллі входили до Іранської експертної ініціативи, яка за останні роки здобула політичний вплив у Вашингтоні, лобіювала пом’якшення санкцій проти Ірану та за скасування політики «максимального тиску», запровадженої республіканцями. Очолювана Меллі ICG була створена на гроші Джорджа Сороса. Організація багато років лобіювала інтереси Ірану і відіграла важливу роль у просуванні ядерної угоди.

В інтерв’ю тому ж виданню Габріель Норонья з аналітичного центру Polaris National Security прокоментував ситуацію так: «Сорос постійно фінансував організації, які виступають апологетами іранського режиму, применшуючи їхні грубі порушення прав людини, одночасно працюючи над просуванням іранської пропаганди».

Цікаво, що Джордж Сорос має єврейське походження, проте не є носієм єврейської релігійної ідентичності (у 1998 році заявив, що не вірить в Бога). Він не підтримує Ізраїль. Ба більше, Сорос фінансував неурядові організації, які активно критикували політику Ізраїлю і вищезгадані проіранські групи доповнюють їх перелік.

Фонд Джорджа Сороса «Відродження» багато років працює в Україні. Його зусилля направлені на здобуття непрямого політичного впливу, популяризацію ідей так званого «відкритого суспільства», що є сукупністю ліволіберальних доктрин. Фонд одним з найвпливовіших донорів ЛГБТ-руху в Україні, популяризує мультикультуралізм, а також фінансує дії, направлені на лібералізацію наркополітики в Україні. Доповненням цього стала підтримка проіранських організацій, що не є добрим для України, адже Тегеран є союзником Москви.