logo

Окупаційна влада Запорізької області заборонила УГКЦ

7 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Російські окупанти у Запорізькій області видали «розпорядження» про заборону діяльності Української Греко-Католицької Церкви. Хоча для пересічного українця рішення виглядає досить закономірно з огляду на репресивну політику росіян, однак оприлюднення розпорядження і чітка заборона цілої конфесії мала б привернути увагу світу до кричущої ситуації із переслідуванням церкви та відсутності свободи віросповідання.

Формальною причиною заборони є «порушення законодавства про релігійні громадські організації російської федерації». Церкву звинувачують в тому, що вона буцімто працювала на «іноземні спецслужби» і закликала парафіян брати участь в масових сутичках з окупаційною владою. Також церковників звинувачують у зберіганні вибухових пристроїв і вогнепальної зброї на території культових споруд, поширенні літератури, яка містить заклики до зміни територіальної цілісності російської федерації.

У розпорядженні міститься наказ передати рухоме й нерухоме майно Української греко-католицької церкви для потреб воєнного цивільної адміністрації Запорізької області, розірвати всі договори про оренду приміщень і земельних ділянок. Фактично це означає захоплення всіх греко-католицьких храмів і виселення духівництва.

Російські окупанти також заборонили організації, пов’язані з Католицькою Церквою — міжнародну благодійну організацію «Карітас» та «Орден Лицарів Колумба». Цікаво, що останній звинувачується у співпраці зі спецслужбами США. Насправді це найбільша у світі братерська організація, яка об’єднує чоловіків-католиків і займається благодійністю, сприянням сімейних цінностей та захисту життя.

Політизовані безпідставні звинувачення релігійних організацій у «роботі на Америку» є поширеною практикою авторитарних режимів. Такі самі звинувачення влада Ірану регулярно висуває затриманим християнам-протестантам, а китайські комуністи перешкоджають чи навіть переслідують євангельських місіонерів через підозри у буцімто «поширенні американських впливів».

Російська самопроголошена влада на окупованих територіях ще минулого року проводила репресивні заходи щодо священнослужителів різних конфесій. У листопаді 2022 року двоє греко-католицьких священників були захоплені у Бердянську, а в грудні того ж року окупанти депортували всіх священників цієї конфесії з Мелітополя. Ще торік ми писали про систематичні рейди окупантів у протестантські церкви, а також про захоплення церкви «Благодать», у приміщенні якої зробили міністерство культури Запорізької області.