logo

Без можливості змінитися: Норвегія та Велика Британія готують заборони конверсійну терапію

27 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Конверсійною терапією називають різні методи повернути людині гетеросексуальну (натуральну) орієнтацію. Сюди відносять як певні види психотерапії, так і молитву, піст чи релігійне навчання, спрямоване на зміну гомосексуальних нахилів людини. Існування такої практики несе загрозу ЛГБТ-ідеології, прихильники якої стверджують, що людина не може змінити сексуальну орієнтацію, тому всі її схильності нібито повинні прийматися суспільством.

Наразі будь-які форми конверсійної терапії заборонені у Франції, Іспанії, Німеччині, Ісландії, Канаді, Новій Зеландії та у деяких штатах США. Цей перелік можуть доповнити ще дві держави — Велика Британія та Норвегія. Депутати цих країн ініціювали законопроекти, якими передбачено відповідальність для тих, хто допомагає чи навіть закликає гомосексуалістів змінитися.

Норвезький законопроект передбачає кримінальну відповідальність за спробу спонукати змінити свою сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність за допомогою методів класичної медицини, альтернативної медицини або релігійних методів. Карати за це будуть позбавленням волі від 3 до 6 років. Таким чином, християни не зможуть закликати гомосексуалістів до зміни чи молитися за їх повернення на шлях створення здорових сімей. Як ліберальне так і умовно консервативне крило парламенту мають політичну волю ухвалити цей законопроект.

У Великій Британії ситуація дещо інша. Законопроект про заборону конверсійної терапії передбачає штраф для кожного, хто припускає, що «будь-яка сексуальна орієнтація чи гендерна ідентичність за своєю суттю є кращою за іншу», і має намір «змінити або придушити їх». Однак ініціаторами документу стали парламентарі меншості від ліберал-демократів, а провідна Консервативна партія наразі не висловила чітку підтримку, тому можливо голосування за проект закону буде відкладено.

Питання заборони конверсійної терапії є складовою інтересів ЛГБТ-організацій, подібно до легалізації одностатевих шлюбів, всиновлення дітей такими парами і секусальної освіти для дітей. Обмеження можливості впливати і допомагати ЛГБТ-людям, які хочуть змінитися, — це частина свідомої стратегії нормалізації гомосексуалізму та закріплення суспільної думки, що це треба тільки прийняти, а не змінювати.

Особливо тривожними є пропозиції запровадити кримінальну відповідальність за спробу допомогти ЛГБТ. У такому випадку злочином буде молитва за звільнення від гріха чи навіть публічна декларація, що Бог може дати свободу для цих людей. Переслідування, обмеження чи тиск на християн, які хочуть допомогти людям звільнитися від гріховної залежності є неприпустимими і однозначно несуть загрозу свободі слова та віросповідання.