logo

Фінський суд вдруге визнав, що цитування Біблії не є «злочином ненависті»

15 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

14 листопада сталася чергова перемоги свободи слова у Фінляндії. Апеляційний суд Гельсінкі зняв усі звинувачення з депутата парламенту Паїві Расанен, яку прокуратура звинувачувала у вчиненні «злочину ненависті» через цитування Біблії та публікацію брошури із роздумами про біблійний погляд на сім’ю.

Історія з переслідуванням депутата-християнина триває з 2019 року. Паїві Расанен є парафіянкою лютеранської церкви і коли вона дізналась, що церква підтримала ЛГБТ-марш, то не хотіла мовчати. Вона опублікувала на своїй Твіттер-сторінці цитату з послання Апостола Павла до Римлян, якій засуджуються неприродні стосунки.

За це жінку затримали та допитували у відділку поліції міста Гельсінкі. В процесі розслідування, проти Паїві Расанен були висунуті додаткові обвинувачення, у зв’язку з тим, що у 2004 році вона опублікувала брошуру «Він створив чоловіка і жінку», а також долучилась до дискусійного інтерв’ю на тему: «Що б Ісус подумав про гомосексуалістів?»

Сам факт відкриття кримінальної справи через це є ознакою серйозних проблем Фінляндії із захистом свободи слова. Торік окружний суд (першої ланки) повністю виправдав пані Расанен, проте їх прокуратура пішла далі і розпочала повторне розслідування. На думку сторони обвинувачення, висловлювання жінки були «спрямовані на поширення нетерпимості і навіть ненависті до гомосексуалістів». Однак спроби засудити депутата за слова повністю провалилися і Апеляційний суд одноголосно визнав її невинною.

Після оголошення рішення пані Расанен заявила, що відчуває велике полегшення та висловила підтримку захисту свободи слова у Фінляндії: «Не є злочином опублікувати у Твіттері біблійний вірш або брати участь у публічному дискурсі з християнської точки зору. Спроби притягнути мене до відповідальності за вираження моїх переконань призвели до надзвичайно важких чотирьох років. Я сподіваюся, що результат стане ключовим прецедентом для захисту права людини на свободу слова».

Рішення Апеляційного суду є великою перемогою не тільки для несправедливо обвинуваченої, але й для багатьох фінів консервативних поглядів, чия свобода слова і віросповідання опинилися під загрозою. Разом з цим, історія із абсурдним переслідуванням за слова може мати продовження. Після вердикту апеляційного суду державний прокурор Ану Мантіла повідомила про готовність оскаржити це рішення у Верховному суді.

Цитування Біблії і озвучення біблійної позиції є невід’ємною складовою права християн на віросповідання. Навіть якщо комусь не подобається однозначне визначення шлюбу чи серйозне сприйняття Божого Слова, то віряни повинні мати повне право говорити публічно про свої переконання. Суд у справі Расанен вже прецедентом, за яким спостерігають фіни різних політичних таборів і християни з інших країн. Це боротьба не лише за свободу конкретної жінки, але й за принципи вільного сповідування своєї релігії, що є давнім атрибутом Західної цивілізації.

Обмеження свободи слова і віросповідання можливе і в Україні. У Верховній Раді зареєстровано законопроект #5488, яким передбачається криміналізація людей, котрі протистоять ЛГБТ. Ці спільноти активно його проштовхують, а ліві євродепутати вимагають якнайшвидшого ухвалення.