logo

В Україні відкрили кримінальне провадження проти очільника РПЦ Кирила (Гундяєва)

6 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Служба безпеки України разом з Офісом генерального прокурора опублікували звинувачення проти очільника Російської Православної Церква Кирила (Володимира Гундяєва). Його звинувачено у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України; виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників, а також у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни.

Торік очільник РПЦ відзначився низкою єретичних заяв на підтримку агресії щодо України, зокрема стверджував, що російський солдат, який «себе приносить у жертву за інших. І тому віримо, що ця жертва змиває всі гріхи, які людина зробила». Це виглядає як блюзнірство над жертвою Ісуса Христа та ідолопоклонство перед кремлівським режимом. Зберігаючи зовнішні християнські атрибути, РПЦ перетворилася на державну структуру, подібну до російських медіапропагандистів.

Як зазначається в заяві Служби Безпеки, причиною відкриття кримінальної справи є той факт, що Гундяєв «входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії і… одним із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України». Це провадження відкрито заочно, тобто реальна відповідальність для очільника РПЦ може настати тільки у разі його відвідин України.

Минулого разу московський патріарх відвідував Україну у 2012 році. Його візити завжди були політичними, а не власне релігійними. Тоді і сьогодні очільник РПЦ не приховував зневаги до української державності й незалежності, закликав будувати геополітичний проект «русский мир». Після російської агресії не варто очікувати Кирила в Україні, проте кримінальне провадження проти нього може бути пов’язане із власне українськими релігійними справами.

Ймовірно, це частиною підготовки до нейтралізації російських церковних впливів в Україні. У заяві, яку опублікувала СБУ, також йдеться про зв’язок між РПЦ та УПЦ (МП) і використання Гундяєвим цього впливу задля поширення російської пропаганди. Потенційний обвинувальний вирок Гундяєву може стати додатковим аргументом проти існування в Україні православної церкви, яка структурно пов’язана із російською, котру очолює злочинець.

Донині РПЦ зберігає чималий вплив на українських вірян УПЦ (МП), адже відсутні реальні підтвердження заявам митрополита Онуфрія про самостійність української церкви, відповідно до православних канонів. Дочірня церква РПЦ в Україні багато років поширювала наративи «триєдиного слов’янського народу», а низка священників вже були засуджені за колабораціонізм і державну зраду.