logo

Не згадуй Бога: канадійські капелани отримали скандальну директиву

2 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Канадські капелани отримали нову директиву щодо їх роботи, якою стирається сама суть військового душпастирства та ідеї капеланства. Нові розпорядження вимагають «дотримуватися принципів різноманіття духовних поглядів» під час публічних виступів, проводити «гендерний аналіз» та заміняти релігійні символи, такі як хрест і зірка Давида на загальний герб капелана. Також це означає, що не можна говорити однозначно про Бога чи основи саме християнського віровчення.

Секуляристська організація Humanist Canada високо оцінила згадану директиву, назвавши її «значним кроком до інклюзивності» в збройних силах. Прихильники мовчання церкви та вірян часто посилаються саме на «інклюзивність», яка нібито має сприяти включенню всіх. Однак на ділі це стає важелем усунення християн і церкви з публічної сфери. Особливо абсурдно виглядає секуляризація тих інституцій та сфер, які первинно були пов’язані з Богом і вірою.

Отець Тімоті Нелліган служить військовим капеланом понад 35 років. Він обурюється нав’язливим секуляризмом ініціаторів постанови: «Це ще один крок у спробі повністю викорінити релігію в армії… Оскільки це надійшло з офісу генерального капелана, мені найбільше було боляче почути, як хтось, нібито віруюча особа, підтримує вилучення».

У 2021 році канадська служба капеланів провела дослідження, яке виявило, що 40% військовослужбовців не є віруючими. З огляду на ці секуляристські тенденції з’являються скандальні директиви, які лише закріплюють статус кво. Державна підтримка знецерковлення ставить вірян у незручне та навіть небезпечне становище, коли факт приналежності до християнства буде трактуватися як щось суперечливе, потенційно дискримінаційне і таке, що треба приховувати.

Секулярні тенденції можуть призвести до зміни характеру ролі капелана в Канадських Збройних Силах і ця ідея небезпечна сама по собі. Канадський прецедент ілюструє, наскільки викривленими можуть бути уявлення про свободу віросповідання і військове капеланство.

Для лівих і ліберальних сил (вони багато років домінують в Канаді) залишається пріоритетним загальне тло безрелігійності, щоб усунути важливі аспекти ідентичності, які люди виявляють публічно і які можуть впливати на політичні, культурні і соціальні погляди громадян. Таку ідею вже намагається застосувати французький уряд, проте отримує спротив від мусульманських спільнот, а християни приймають цю політику досить пасивно.