logo

Дія Освіта популяризує гендерну ідеологію серед неповнолітніх

4 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Україна рухається шляхом диджиталізації, але створення таких сервісів як Дія може використовуватися для популяризації нездорових ідей, зокрема серед підлітків. Дія Освіта презентувала серіал «Базові знання про гендер» для підлітків, тобто його цільовою аудиторією є неповнолітні.

Він складається з 10 серій, де спрощено подається пропаганда, яка має закласти основи позитивного чи бодай відкритого ставлення до гендерної ідеології та ліволіберальних соціальних наративів. Серіал створено за підтримки громадської організації Клуб добродіїв та Plan International. Остання є безпосереднім промоутером та званої гендерної рівності.

Популяризація базових знань про гендер проводиться задля надання суперечливому поняттю більш соціально прийнятних форм, а також демонстрації державної підтримки гендерної ідеології та її популяризації. У серіалі ви не почуєте про відрізання неповнолітнім статевих органів, гендерфлюїдність чи труїння перехресними гормонами, адже успіх подібної пропаганди залежить від обережності і прийнятних форм індоктринації.

Через весь серіал червоною ниткою тягнеться наскрізна ідея: уявлення про відмінності між чоловіками і жінками мають бути зітерті. Але не лише це є проблемою даної освітньої ініціативи. Є кілька аспектів, на які варто звернути увагу:

  1. Нормалізація гендерної ідеології. Серіал, опублікований у Дія Освіта створений державою і являє собою вираження позиції держави щодо важливих соціальних питань. Очевидно, що посадовці Міністерства цифрової трансформації у суспільний дискусії щодо сім’ї і жінок обрали підтримувати гендерну теорію і фемінізм.
  2. Індоктринація неповнолітніх у лівий мейнстримний дискурс та нав’язування ідеї необхідності боротьби із так званими «гендерними стереотипами». «Базові знання про гендер» — це не лише пропаганда, але й заклик до спротиву традиціям розрізнення чоловіків і жінок.
  3. Гендерна ідеологія подається таким чином, щоб не викликати різкого відторгнення у необізнаної людини. Ідея необхідності впровадження гендерних підходів і залучення підлітків до боротьби відбувається через гіперболізацію та викривленняпозицій тих, хто противиться гендерній ідеології.
  4. У створеному державою серіалі міститься посилання на інформацією за версією ЛГБТ-організації «Інсайт». Вона відома як співорганізатор вуличних акцій феміністок, гомосексуалістів і трансгендерів, а також лобіст спрощення зміни статі в Україні.

Серіал «Базові знання про гендер» подається як універсальний навчальний матеріал. Окрім платформи Дія Освіта він презентується Новою Українською Школою. Протягом останніх років державна освіта переповнюється ідеологізованими матеріалами, ініціативами та проектами. Все це відбувається за підтримки держави.