logo

Опитування американських християн виявило проблему толерантності до абортів і неоднозначне трактування спасіння

30 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Американський Центр біблійного світогляду Ради сімейних досліджень опублікував дослідження, проведене в червні цього року, яке засвідчує серйозні проблеми у світогляді християн. Хоча опитування проводилося серед воцерковлених людей, проте його результати вказують на чималий розрив між християнською самоідентифікацією та біблійним світоглядом.

Серед дорослих людей, які мають досвід відвідування церкви, кожен десятий ідентифікує себе ще з якоюсь релігією, окрім християнства, а 12% респондентів вважають, що Богом є повна реалізація особистого, людського потенціалу або стан вищої свідомості, якого може досягти людина. Впевненість у особовій і всемогутній сутності Творця висловлюють лише 68%.

Досить контроверсійними є погляди американських християн на спасіння. Лише 41% опитаних стверджує, що люди народжуються грішними і можуть врятувати свою душу через віру в Ісуса Христа. Ще 28% вважають, що гріховність людини залежить від її вчинків. Кожен десятий повторює марксистське твердження, що суспільство винне у вадах людей і стільки ж переконані, що кожна людина є по-своєму божественною.

Є помітні проблеми і з трактуванням правди та моралі. Лише 43% учасників богослужінь визнають існування постійних моральних абсолютів, а 48% опитаних заперечують це. Досить показовим в контексті опитування моралі є ставлення респондентів до абортів. Так, кожен шостий американець, який ходить до церкви, був причетний до абортів (робив, фінансував або підтримував). Однозначний захист життя підтримують лише 27%, а ще 22% визнали, що підтримують аборти (з обмеженнями чи без).

З цих результатів можна зробити декілька висновків:

  1. Християни далеко не завжди шукають цілісності й однозначності основ своєї віри.
  2. Базові питання суті Бога і євангельського спасіння для багатьох незрозумілі чи не визнаються.
  3. Значна частка людей у церквах не готова визнавати і зберігати біблійне трактування моралі і норм.

Це не перше опитування із невтішними результатами, однак воно показове в контексті загострення питань щодо абортів в США. Як бачимо, навіть серед християн чимало людей толерантно чи навіть прихильно оцінюють можливість переривати вагітність.