logo

Росія визнала незалежність псевдореспублік на Донбасі

21 лютого 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Увечері 21 лютого російський президент визнав незалежність самопроголошених республік Л/ДНР і під час тривалої онлайн-трансляції виголосив сповнену міфів і відвертої нісенітниці промову.

Це було жахливо і за формою, і за змістом. Володимир Путін повторив імперські наративи із фактичним невизнанням України як держави. Згадав він і давні міфи про «створення України Леніним», мовляв, саме комуністична доба дала Україні державність. Згадка про декомунізацію в цьому контексті також звучала не випадково. З одного боку, це дуже вульгарне імперське пояснення існування України (сам факт нашої незалежності є поразкою «руського міру»), а з іншого демонструє, як сильно курс на декомунізацію вдарив по радянських міфах, що культурно з’єднували Україну з Росією.

Визнання Росією самопроголошених республік означає кінець Мінським домовленостям і розв’язання рук російській армії, яка тепер на Донбасі є не лише фактично, а й юридично. Звичайно, все це викликало швидку реакцію світу і вже десятки держав засудили заяви Кремля.

Лояльність до дій Путіна традиційно висловили авторитарні союзники Росії. Про готовність визнати незалежність Л/ДНР заявили лідери Сирії, Нікарагуа, Венесуели та невизнаної Південної Осетії. Зараз РФ розігрує сценарій, подібний до грузинського, коли визнає на території сусідньої держави псевдонезалежне утворення (щоправда, без будь-яких перспектив на розвиток).

Ці історичні рішення Кремля демонструють феєричну ірраціональність. Вони підтверджують той факт, що імперські амбіції реалізовуються коштом власних громадян і добробутом тих, хто досі покладає сподівання на допомогу Росії. За останні дні всі ми спостерігали цинічну авантюру з «евакуацією» населення Донбасу та фейковими «нападами» ЗСУ.

На тлі загострення на Донбасі та власне виступу російського очільника акції російських компаній консолідовано впали на 15-20%, а рубль знову суттєво втратив. Вочевидь, найближчими днями російська економіка зазнає нового удару від санкцій, проте Кремль вже дано керується зовсім не раціональними мотивами і точно не інтересами власного народу.

Зараз Україна ступає в дуже непростий період, тому закликаємо всіх християн посилено молитися за наш край, бо Господь сильний допомогти нам!