logo

В Каліфорнії підірвали церкву, яка виступала проти ЛГБТ

27 січня 2021 р. \ оновлено 22 лютого

Вранці 23 січня у в місті Ель-Монте, що поряд з Лос-Анджелесом, баптистська церква First Works зазнала нападу: невідомі підірвали біля культової споруди саморобний вибуховий пристрій.

На щастя, рано вранці нікого в церкві не було, тому обійшлося без жертв, але вибух пошкодив дім молитви, а від ударної хвилі вилетіли вікна в сусідніх будівлях.

Окрім закладення вибухівки невідомі розписали стіни церкви образливими написами. Попри очевидний антихристиянський мотив злочину, поліція не поспішає визнавати дії зловмисників «злочином ненависті».

Влада не відразу оголосила мотив, але церква на чолі з пастором Брюсом Меджією неодноразово піддавалася нападам і погрозам з боку лівих протестувальників. Радикали звинувачували пастора в гомофобії, сексизмі та расизмі за критику одностатевих шлюбів, фемінізму та руху Black Lives Matter.

Ліворадикали звернули увагу на цю церкву після того, як у 2019 році її внесено до списку «груп ненависті», який склала пропагандистська ініціатива «Юридичний центр бідності на Півдні». В інтерв’ю газеті The New York Times пастор заявив, що вибух не зупинить вірян в їх переконаннях.

Суботній теракт важко назвати несподіванкою чи спонтанним злочином, бо ще 2 тижні тому пастор отримав нові попередження з погрозами. Але тоді начальник поліції Ель-Монте Девід Рейносо наказав пастору «не відповідати на погрози і не провокувати насильство».

Дуже неоднозначними є заяви місцевої влади з приводу вибуху (вони виглядають, ніби вмовляння населення притримати свій «праведний гнів» на церкву). Представники місцевих адміністрацій обмежилися формальними засудженнями теракту і разом з тим наголосили на неприпустимості «мови ненависті» проти ЛГБТ з боку церкви, ніби це віряни винні в нападі.

Мер Ель-Монте Джессіка Анкона заявила лише, що вибух «викликає велике занепокоєння», а омбудсмен округу Лос-Анджелес Хільда ​​Соліс написала в твіттері, що «насильство ніколи не є відповіддю, навіть на мову ненависті». Цікаво, що саме її офіс постійно скаржився на церкву до Комісії з прав людини округу Лос-Анджелес. Тепер пані Соліс замість того, щоб однозначно засудити терористичні дії та антирелігійні мотиви злочинців, скромно закликає всі сторони до «деескалації ситуації». На жаль, дії влади виглядають, як засудження перевищення мір самооборони, а не засудження теракту. Якщо гіпотетично припустити, що об‘єктом була б не «гомофобна» церква, а будь-яка організація лівого спрямування, то злочин вже давно б засудили і політики федерального рівня (включно з президентом), і їх заяви точно не містили б звинувачення жертви.