logo

1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна

1 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Цей день 84 роки тому став початком наймасштабнішої війни в історії людства. Німеччина, а потім і СРСР напали на Польщу, що запустило глобальне протистояння, в яке були залучені більшість держав тогочасного світу.

Підло, через провокацію у чужій формі Німеччина зобразила буцімто напад на прикордонників здійснили поляки. Нацисти хотіли перекласти на них вину за розв’язання війни, проте з перших днів намір агресора був зрозумілим

Разом із союзною словацькою армією німецькі підрозділи перейшли кордон і рушили на схід. Велика Британія та Франція формально вступили у війну, проте фізично на захист Польщі не стали. США взагалі намагалися дистанціюватися від війни та оголосила нейтралітет.

Вересень 1939 став катастрофою для польської держави. Почався із вторгнення, а завершився поділом між Третім Райхом і СРСР. Роль останнього в розв’язуванні Другої світової війни така ж, як і вина Німеччини, про що свідчить таємний протокол до Пакту Молотова — Ріббентропа. Проте агресія комуністів досі недооцінена в світі та не засуджена належним чином.

Швидке захоплення Польщі і тривала окупація дали змогу нацистам створити на її території систему реалізації геноциду єврейського на інших народів. На окупованих землях функціонували німецькі табори смерті – Аушвіц, Треблінка, Белжець, Собібор, Хелмно та Майданек. Там загинули мільйони людей.

Пам’ять про Другу світову війну та її жертви нагадує нам про важливість консолідації проти агресора, інакше пасивність та ігнорування зла лише підштовхне до зростання амбіцій нападника. Польща стала першою жертвою, розтерзаною двома тоталітарними державами, а далі війна перекинулася і на Францію, Нідерланди, інші європейські держави і навіть на східного союзника Німеччини.

Кожна війна має свій початок. Навряд хтось у 1939 уявляв, наскільки жорстокою і глобальною буде війна і як саме завершиться. Наша війна триває з 2014-го і дев’ять років тому непросто було передбачити реальність воєнного сьогодення. Але віримо й молимося, що рано чи пізно побачимо свій день Перемоги.