logo

Сьогодні згадуємо полеглих захисників України

29 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

29 серпня — День пам’яті українських воїнів, котрі поклали життя у боротьбі за незалежність. Це відносно нова традиція віддавати шану. Пам’ятний день пов’язаний із трагічними подіями серпня 2014 року, коли російські війська розстріляли українську колону, яка виходила з Іловайська (саме тому символом пам’яті став соняшник, цвітіння якого припадає на другу половину літа). Тоді в одному місці загинули сотні воїнів, однак ця трагедія стала далеко не останньою в нашій боротьбі проти російського загарбника.

Коли війна мала статус АТО чи ООС, за вісім років загинули тисячі. У важких динамічних боях на Донбасі і тривалій позиційній війні постійно гинули українські захисники. Минуло 18 місяців з початку повномасштабного російського вторгнення і жертв стало більше. Хоча ми не знаємо точних втрат України, проте кожен розуміє, що це чималі цифри з огляду на тотальність і жорстокість війни.

Сьогодні згадуємо всіх героїв боротьби проти агресора: жертв Іловайської трагедії, загиблих оборонців Донецького аеропорту, полеглих героїв АТО й ООС, відчайдушних захисників Києва та Півдня України, які поклали життя в перших боях проти загарбника; полеглих на Азовсталі та в Оленівці і тих, хто зараз кладе життя в штурмах ворожих позицій. Війна вже сягнула того масштабу, коли більшість мають знайомих, друзів, рідних чи сусідів, які загинули на фронті, коли чи не в кожному місті та селі на цвинтарях майорять українські прапори.

Відносно мирне життя одних громадян України можливе завдяки жертві інших і цю аксіому варто пам’ятати не залежно від подій на фронті чи пам’ятних дат. Тривалість війни не виправдовує байдужості до бойових дій чи спроби деяких українців «просто жити своїм життям». Ми як християни покликані чинити людяно й морально, тому маємо пам’ятати загиблих і демонструвати повагу живим героям.

Кожен українець бажає, щоб кількість жертв була мінімальною. Ми можемо докласти зусиль для збереження життів українських воїнів: регулярно молитися за Божий захист війська та робити пожертви для потреб армії, адже придбані автомобілі, дрони, аптечки та спорядження рятують життя бійцям.